Pikáns rétes őzgerinccel
- kb. 20 perc
- 180 °C
- 160 °C
- kb. 40 perc
Hozzávalók Hozzávalók 4 fő részére:
- 2 cs Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- 1 őzgerinc kicsontozva
- 1 kisüveg vörös áfonya befőtt
- 3-4 szelet füstölt szalonna vékonyra szeletelve
- Káposzta csíkokra vágva
- 2 db nagy sárgarépa csíkokra vágva
- Só, bors
- 2 gerezd fokhagyma aprítva
- 3 zsemle (nem friss) felkockázva
- 2 dkg szárított gomba
- Kevés tej
- 2 tojás
- 1 köteg petrezselyem aprítva
- olvasztott vaj a kenéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A vörösáfonyabefőttet ujjnyi vastagságban tekerjük folpackba, és tegyük fagyasztóba. Elég egy órával az elkészítés előtt.
-
Lépés 3
A szárított gombát tegyük tejbe kb. 1/2 órára, majd a tojást, sót, szerecsendiót és petrezselymet adjuk hozzá, keverjük össze, és öntsük a felkockázott zsemlére.
-
Lépés 4
A megtisztított sárgarépát vágjuk hosszanti csíkokra, a káposztát is pucolja meg, és fűszerezett lében blansírozza.
-
Lépés 5
Az őzfilét egészben vadfűszerrel dörzsöljük be, forró olajon süssük át, hagyjuk hűlni, majd egy hosszú késsel szúrjuk fel. A fagyott áfonyás rudat tekerjük ki a fóliából, szalonnával tekerjük körbe, és szúrjuk a hús közepébe.
-
Lépés 6
Egy réteslapot kenjünk meg olvasztott vajjal, majd fektessünk rá egy másikat.
-
Lépés 7
Egy kevés zsemlés töltelékkel kenjük meg, majd fektessük rá a húst (ízlés szerint a húst tekerjük körbe szalonnával). Erre tegyünk újabb két réteslapot úgy, hogy átfedésben legyen a másik réteslappal, és kezdjük el feltekerni a rétest.
-
Lépés 8
Terítsük rá a sárgarépát és káposztát, ezeket sóval, borssal és fokhagymával fűszerezzük.
-
Lépés 9
Megint tekerjünk fel egy részt, a fennmaradó részre kenjünk a zsemlés masszából, majd helyezzünk rá a maradék két réteslapot is, és az egészet tekerjük fel.
-
Lépés 10
Fektessük zsiradékkal kikent serpenyőbe, a tetejét szórjuk meg vajdarabkákkal. Előmelegített sütőben 180 ˚C-on süsse aranysárgára.
-
Lépés 11
A rétest langyosan, salátával tálalja.
Káposzta helyett használhatunk a recepthez spenótot is.
A rétest langyosan, friss salátával tálaljuk.