Túrós-cseresznyés rétes
A cseresznyés rétes minden bizonnyal a cseresznye-szezon egyik kedvenc desszertje. Túróval kombinálva, friss leveles tésztában tökéletes kiegészítő kávé mellé, vagy akár a vasárnapi ebéd ízletes harmadik fogása lehet.
- kb. 30 perc
- 200°C
- 190°C
- kb. 40 perc
Hozzávalók 1 réteshez:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 250 g túró
- 20 g vaj olvasztva
- 80 g porcukor
- 1 tojássárgája
- 1 tk. vaníliás cukor
- 1 csipet só
- kevés vaj a kenéshez
A töltelékhez:
- 250 g kimagozott cseresznye
- 30 ml víz
- 20 g zsemlemorzsa
- 20 g cukor
- 1/2 citrom leve
- 1 tk. kukoricakeményítő
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A morzsás töltelékhez a vizet a zsemlemorzsával, a kristálycukorral és a citromlével jól elkeverjük, végül hozzákeverjük a kukoricakeményítőt és kb. 10 percig állni hagyjuk.
-
Lépés 3
A túrót, a porcukrot, a tojássárgáját, a vaníliás cukrot és a sót összekeverjük, majd lassan hozzáadjuk az olvasztott vajat.
-
Lépés 4
A tésztát a sütőpapírral együtt egy tepsire kitekerjük.
-
Lépés 5
A morzsás tölteléket a tésztára kenjük, úgy hogy alul és felül kb. 4 cm-t szabadon hagyunk. A tetejére túrós tölteléket kenünk, majd megszórjuk cseresznyével, amit enyhén lenyomkodunk.
-
Lépés 6
A tészta alsó és felső harmadát ráhajtjuk a töltelékre és a tészta végeit jól összenyomkodjuk. A hajtás oldalával felfelé sütjük.
-
Lépés 7
A túrós-cseresznyés rétest megkenjük egy kis olvasztott vajjal, majd előmelegített sütőben a középső sínen kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.