Lengyel Paszteciki z ciasta francuskiego
A Paszteciki z ciasta francuskiego, azaz a darált hússal és káposztával töltött élesztős batyuk hasonlóan közkedvelt és gyorsan elkészíthető falatkák lengyel testvéreinknél, mint például a portugáloknál és a spanyoloknál az empanadas. Gyakran borscs leves mellé tálalják.
- kb. 30 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók 24 darabhoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss vajas élesztős leveles tészta 400 g
- 1 kis vöröshagyma apróra vágva
- 1 gerezd fokhagyma préselve
- 2 ek. vaj
- 120 g gomba apróra vágva
- 120 g vegyes darált hús
- 100 g savanyú káposzta lecsepegtetve, apróra vágva
- 1/2 csokor petrezselyem apróra vágva
- 1 tojás a kenéshez
- 2 tk. kömény
- őrölt só és bors
Friss vajas élesztős leveles tészta
Elkészítés
-
Lépés 1
A hagymát és a fokhagymát a vajban megdinszteljük, majd hozzáadjuk a gombát és a darált húst, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk és kb. 10 percig pirítjuk. Ezután hozzáadjuk a savanyú káposztát és a petrezselymet, majd hűlni hagyjuk.
-
Lépés 2
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt egy tepsire kitekerjük és egyszer hosszában, egyszer pedig keresztben elvágjuk.
-
Lépés 4
A tölteléket a négy tésztdarab alján egyenletesen eloszlatjuk. A maradék tésztarészeket tojással megkenjük és alulról szorosan feltekerjük.
-
Lépés 5
A tésztákat 6-6 részre vágjuk, megkenjük tojással és megszórjuk köménnyel.
-
Lépés 6
A töltött pitéket a sütőben a középső sínen kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A lengyel Pasztecikit hagyományosan céklalevessel eszik.