Húsvéti sonka pizzaköntösben
Szaftos húsvéti sonka pizzatésztába burkolva – ez a kombináció kiválóan illik a családi húsvéti asztalra. Megmutatjuk, hogyan készítheted el nagyon egyszerűen a húsvéti finomságokat.
- kb. 25 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 15 perc
Hozzávalók:
- 1 cs. Tante Fanny friss pizzatészta 400 g
- 1 kg füstölt kötözött sonka (alternatívaként sódar, füstölt hús vagy füstölt oldalas)
- 2 vöröshagyma negyedekre vágva
- 2 babérlevél
- 5-5 szem bors és szegfűbors
Tojásos torma:
- 200 g tejföl
- 3 keményre főzött tojás apró kockákra vágva
- 1 kis resztelt alma
- 3 ek. friss, reszelt torma
- 1 ek. almaecet
- 1 ek. repceolaj
- Só, bors, cukor
Elkészítés
-
Lépés 1
A kötözött sonkára annyi vizet öntünk, hogy befedje. Hozzáadjuk a hagymát, a fűszereket és 1 teáskanál sót, majd 45 percig főzzük. 15 percig hűlni hagyjuk.
-
Lépés 2
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, és középen összehajtjuk, mint egy könyvet. A pizzatészta közepére helyezzük a húst és a tésztával beburkoljuk. A tészta széleit jól összenyomjuk, és az összenyomott oldalával lefelé egy tepsire fektetjük.
-
Lépés 4
Egy szikével vagy nagyon éles késsel tetszés szerint mintát is karcolhatunk a tésztába. A tepsit betoljuk alulról a második rácsra az előmelegített sütőbe, és az ételt 20-25 perc alatt készre sütjük.
-
Lépés 5
A húsvéti sonkát pizzaköntösben az előmelegített sütőben a középső sínen 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
-
Lépés 6
A tojásos tormához összekeverjük a hozzávalókat, majd sóval, borssal, valamint cukorral ízesítjük.
-
Lépés 7
A húsvéti sonkát tojásos tormával és például retekkel tálaljuk.
Alternatívaként egy kis kész húsvéti sonkát (1 kg) is felhasználhatsz. Ebben az esetben vágd a sonkát a megfelelő méretre, és kb. 2 órával az elkészítés előtt vedd ki a hűtőszekrényből (előfőzni nem szükséges).