Oreos-málnás fonott kalács
Szereted az Oreo kekszet? Akkor ez a csavart Oreos-málnás fonott kalács kiváló választás a délutáni kávézáshoz. A ropogós szeletelt mandula, a vajas íz és a lédús málna nem hagynak kívánnivalót maguk után.
- 45-50 perc
- 180°C
- 160°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók:
- 1 cs. Tante Fanny friss vajas élesztős leveles tészta 400 g
- 150 g Oreos keksz
- 50 g olvasztott vaj
- 375 g túró (20% zsírtartalmú)
- 30 g cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 200 g málna (friss vagy fagyasztott)
- 2 ek. mandulaforgács a szóráshoz
- Opcionális: porcukor a szóráshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
Az Oreo kekszet a vajjal együtt egészen apróra aprítjuk és félretesszük. A túrót a cukorral és a pudingporral simára keverjük.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt egy tepsire kitekerjük. Először rászórjuk a kekszmorzsát, majd a túrós masszát. Eloszlatjuk a málnát a tölteléken, majd felcsavarjuk a tésztát, mint egy rétest. A rétest hosszában megfelezzük, és a két szálat összecsavarjuk egymással.
-
Lépés 4
A fonott kalácsot megszórjuk szeletelt mandulával.
-
Lépés 5
Előmelegített sütőben alulról a második rácson kb. 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük. Ha szükséges, félidőben lefedjük alufóliával.
-
Lépés 6
Hagyjuk kihűlni a fonott kalácsot, majd szórjuk meg tetszés szerint porcukorral. Szeletekre vágva tálaljuk.
Az évszaknak megfelelően friss vagy mélyhűtött málnát is használhatsz. A fagyott bogyós gyümölcsöt felhasználás előtt ne olvaszd fel, mert különben túl sok nedvességet tartalmaz. Alternatívaként más bogyós gyümölcsöt vagy csonthéjas gyümölcsöt, pl. őszibarackot is használhatsz.