Máglyarakás
Pont olyan, mintha csak a nagymama sütötte volna… A finom almás, fahéjas és mandulás rakottas – ami Ausztriában és itthon is „Máglyarakás” néven ismert -, nosztalgiát ébreszt bennünk a nagymama sütőművészete iránt. A máglyarakás igazi klasszikus a sütemények között.
- kb. 65 perc
- 180°C
- 160°C
- kb. 25 perc
Hozzávalók:
- 1 cs. Tante Fanny friss kelt tészta vajjal 500 g
- 0,5 l tej
- 4 tojás + 1 tojássárgája a kenéshez
- 80 g cukor
- 1 tk. fahéj
- 2-3 savanykás alma (pl. jonagold, idared) vékonyra szeletelve
- 50 g mandulapehely
- ízlés szerint 3 evőkanál rumos mazsola
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180 fokra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és hosszában három csíkra vágjuk. Minden tésztacsíkból egy-egy rudat sodrunk, majd a három rudat copfba fonjuk.
-
Lépés 3
A fonott tésztát a sütőpapírral együtt egy tepsire helyezzük, és megkenjük tojássárgájával.
-
Lépés 4
A sütő középső sínén kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük. Ezután hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 5
A tejet, a tojást, a cukrot és a fahéjat egy magas falú edényben összekeverjük botmixerrel. Ízlés szerint adhatunk hozzá rumos mazsolát is.
-
Lépés 6
A kihűlt copfot felvágjuk ujjnyi vastag szeletekre, majd ezeket egy (kb. 30x20 cm) tálban az almaszeletekkel felváltva egymásra rakjuk. Ráöntjük a mázat, a tetejét pedig megszórjuk mandulapehellyel.
-
Lépés 7
A máglyarakást a sütő legalsó sínén további kb. 40 percig sütjük. Ha szükséges, a sütési idő felénél a tetejét lefedjük alufóliával vagy sütőpapírral.
Tálaljuk még melegen, vaníliaszósszal vagy vaníliafagyival.