Fonott koszorú
Isteni finom! A fonott kelt tésztás koszorú lédús cseresznyével nem csak ínycsiklandó, hanem rendkívül mutatós is. A receptünk alapján pillanatok alatt elkészítheted ezt desszertet.
- kb. 40 perc
- 180°C
- 160°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók 1 fonott koszorúhoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss kelt tészta vajjal 500 g
- 160 g cseresznye kimagozva, félbe vágva
- 80 g cseresznyelekvár
- 160 g Mandulaforgács
- 150 g sovány túró
- 1/2 cs. vaníliapudingpor
- 30 g vaníliás cukor
- 1 tojás
- 1 tojássárgája a kenéshez
- 2 ek. szeletelt mandula és dekorcukor a szóráshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A cseresznyés töltelékhez keverjük össze a cseresznyét a lekvárral és 80 g mandulával. A túrótöltelékhez keverjük össze a túrót a maradék 80 g darált mandulával, a pudingporral, a vaníliás cukorral és a tojással.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, majd a tésztát hosszában félbevágjuk.
-
Lépés 4
A tésztacsíkok közepét kenjük meg: az egyiket a meggyes töltelékkel, a másikat a túrótöltelékkel, kb. 3 cm-es szegélyt hagyva a szélektől. A tésztaszéleket kenjük meg tojássárgájával, hajtsuk be és jól nyomjuk össze.
-
Lépés 5
Nyújtsuk meg kissé mindkét tésztarudat, majd az illesztéseket lefelé fordítva sodorjuk őket össze, és végeket hajtsuk koszorúba.
-
Lépés 6
Helyezzük a koszorút óvatosan egy sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg tojássárgájával, és szórjuk meg mandulával és jégcukorral.
-
Lépés 7
Süssük aranybarnára kb. 40 perc alatt a sütőben, alulról a második rácson.
A cseresznyeszezonon kívül ugyanennyi fagyasztott cseresznyét vagy üvegben eltett, jól lecsepegtetett cseresznyét is használhatunk.