Gazpacho olívás stanglival
A hideg gazpacho, vagyis a krémes, spanyol zöldségleves lelkét a paprika és a paradicsom együttese adja, amelyet utána egyéb hozzávalókkal turbózhatsz fel. Főzni sem kell, csak turmixolni, mégis kellemesen laktató, egészséges étel. Készíts hozzá olívás stanglit friss tönkölyös pizzatésztából.
- kb. 15 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók:
Olívás stanglihoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss tönkölyös pizzatészta 400 g
- 25 fekete olajbogyó kimagozva
- reszelt sajt a szóráshoz
Gazpacho:
- 3 szelet pirítós
- 1 piros paprika magozva, durvára vágva
- 1 gerezd fokhagyma meghámozva
- 1/2 uborka vastag szeletekre vágva
- 850 ml hámozott paradicsom (konzerv)
- 4 ek. olívaolaj
- 1/2 citrom leve
- kevés balzsamecet
- őrölt só és bors
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és széltében vágjuk 5 egyforma darabra.
-
Lépés 3
A tésztacsíkok közepére, egymástól egyenlő távolságra, tegyünk 5-5 olajbogyót. A túlnyúló tésztaszéleket hajtsuk rá az olajbogyókra.
-
Lépés 4
Fakanál segítségével az olajbogyók közötti részeket jó erősen nyomjuk össze, majd szórjuk meg a töltött stanglikat sajttal.
-
Lépés 5
A sütő középső rácsán kb. 15 perc alatt süssük aranybarnára.
-
Lépés 6
Vegyük le a kenyérhéjat a kenyérről, és rövid időre áztassuk hideg vízbe.
-
Lépés 7
Nyomkodjuk ki a pirítóst, és pürésítsük a borssal, fokhagymával, uborkával, paradicsommal, citromlével, olívaolajjal és az ecettel.
-
Lépés 8
Ízlés szerint sóval és borssal fűszerezzük.