Cseresznyés pite
Igazi nyári desszert: a titok nyitja a lágy süteménytészta és a lédús cseresznye. Kelt tésztánkkal a frissítő cseresznyés pite receptje garantáltan sikerül!
- kb. 30 perc
- 180°C
- 160°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók:
- 1 cs. Tante Fanny friss vajas élesztős leveles tészta 400 g
- 250 ml cseresznyelé
- 60 g finom kristálycukor
- 1/2 tk. fahéj
- 1 cs. vaníliás pudingpor vagy 35 g étkezési keményítő
- 500 g friss cseresznye kimagozva
- 1 tojássárgája a kenéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A cseresznyelé egy részét simára keverjük a cukorral, a fahéjjal és a keményítővel. A maradék levet felforraljuk, és állandó keverés mellett hozzáadjuk a feloldott keményítőt és cukrot. Rövid ideig forraljuk, majd levesszük a tűzről. Keverjük bele a cseresznyét, majd hagyjuk kihűlni felhasználásig.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük. Kenjünk ki egy piteformát (kb. ø 24-26 cm), vagy béleljük ki a sütőpapírral. A tészta szélességéből vágjuk le kb. az 1/3-át.
-
Lépés 4
A nagyobb tésztadarabot helyezzük az előkészített formába, a túlnyúló tésztaszélekkel erősítsük meg a peremet. Villával többször szurkáljuk meg a tésztát, majd öntsük rá a meggyes masszát. A megmaradt tésztadarabon gurítsuk végig a tésztarácsozó hengert, vagy vágjuk a megmaradt darabunkat 1 cm széles csíkokra. Helyezzük a tésztát a cseresznye tetejére rács alakban. Ezután vékonyan kenjük meg tojássárgájával.
-
Lépés 5
A meggyes pitét a sütő legalsó rácsán kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
-
Lépés 6
Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt kivesszük a formából és porciózzuk.
Szezonon kívül felengedett fagyasztott cseresznyét vagy üvegben eltett, lecsöpögtetett cseresznyét is használhatunk.