Ananászos batyu
- kb. 20 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók A ropogós, ananászos batyu tökéletes választás mindazok számára, akik valamilyen édes és gyümölcsös snackre vágynak. Az ananász, a pudingpor és a fahéj így együtt kellemesen édes harapnivalót eredményez. De csokoládé öntettel és kókuszreszelékkel megbolondítva lesz igazán teljes az ízélmény!
- 1 cs. Tante Fanny friss tönkölyös pizzatészta 400 g
- 1 konzerv ananász (227 g) lecsepegtetve és levét felfogva
- 1 ek. vaníliapudingpor
- 1/2 tk. őrölt fahéj
- 250 ml (vegán) csokoládészósz (lásd a tippet)
- 50 g pirított kókuszreszelék
- 100 g fahéjas cukor a szóráshoz
- kb. 1 l napraforgóolaj a sütéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A pudingport 2 evőkanál vízzel simára keverjük. Az ananászlevet a fahéjjal felforraljuk, hozzáadjuk a pudingport, és állandó kevergetés mellett röviden felfőzzük. Az ananászt apróra vágjuk, belekeverjük, majd hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 2
A zsiradékot kb. 3 cm magasan egy serpenyőbe vagy lábasba öntjük, és 160 °C-ra hevítjük. A kívánt hőmérsékletet akkor értük el, ha a serpenyőbe mártott fakanálnyél körül pici buborékok keletkeznek.
-
Lépés 3
A tésztát közvetlenül a hűtőszekrényből kivéve, hidegen dolgozzuk fel; kitekerjük a sütőpapírral együtt és 8 egyforma darabra vágjuk. Minden egyes tésztadarabunkra 1 ek. ananászmasszát adunk, 5 mm-es peremet hagyva a széleken.
-
Lépés 4
A tésztát átlósan összehajtjuk, hogy háromszögeket formázzunk. A széleket villával mindkét oldalon jól összenyomkodjuk.
-
Lépés 5
A batyukat a zsiradékban mindkét oldalukon kb. 3-5 perc alatt ropogósra sütjük. Konyhai papírtörlőn felitatjuk a felesleges olajat, és még forrón a fahéjas cukorba forgatjuk.
-
Lépés 6
(Alternatív elkészítési mód a sütőben: A batyukat alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 180 °C-on) kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük. Ezután bőségesen megszórjuk fahéjas porcukorral).
-
Lépés 7
A batyukat csokoládé öntettel és kókuszreszelékkel díszítve tálaljuk.
A csokoládé öntet gyors vegán változatához 55 g kakaóport összekeverünk 55 ml juharsziruppal és 140 ml mandulatejjel.
Érdemes a batyukat forró zsírban kisütni! Ez extra ízélményt nyújt.