Mézeskalács tiramisu
Nincs időd bonyolult, időigényes desszert készítésére? Nem probléma! Mézeskalács tiramisunk a tökéletes last-minute karácsonyi desszert! Ez az egyszerű, réteges desszert ropogós mézeskaláccsal és bársonyosan krémes mascarpone krémmel biztosan elvarázsolja majd a vendégeidet és garancia a stresszmentes ünnepekre.
- kb. 6-8 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók:
- 1 cs. Tante Fanny friss mézeskalács tészta 400 g
- 350 g mascarpone
- 250 g túró (20% zsírtartalmú)
- 50 g cukor
- 1 cs. vaníliáscukor
- 1 kezeletlen narancs héja és leve kifacsarva
- 100 ml espresso
- 2-4 cl amaretto likőr vagy rum vagy gyümölcslé
- 2 ek. kakaó a szóráshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt légkeveréses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztát 5-7 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd kiszaggatunk belőle 4 mézeskalács emberkét, csillagot vagy tetszés szerint más formákat. Sütőpapírral borított tepsire tesszük. A maradék tésztát melléhelyezzük. A tésztát vékonyan megkenjük vízzel.
-
Lépés 3
Az előmelegített sütőben 6– 8 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 4
A krémhez elkeverjük a mascarponét a túróval, cukorral, vaníliáscukorral, reszelt narancshéjjal és narancslével. Az espressót az amarettóval külön keverjük össze.
-
Lépés 5
A dekorációként szolgáló mézeskalácsokat félretesszük. A kimaradt mézeskalácstésztát durván elmorzsoljuk és a felét 4 pohárba (3 dl) tesszük. 2-2 evőkanál espresso-amaretto keveréket kanalazunk mindegyikre és lefedjük a krém felével. Ezután megismételjük az előzőekben leírt lépéseket.
-
Lépés 6
A desszertet fogyasztásig hűtőbe tesszük. Tálalás előtt megszórjuk kakaóporral és a díszített mézeskalácsformákat a tetejére helyezve kínáljuk.
Gyors cukormáz a mézeskalácshoz: 1/2 tojásfehérjét 100 g porcukorral habosra keverünk.