Vegán almatorta
Ennek a vegán almatortának nem csak istenien ropogós tésztalapja van, hanem istenien omlós, rácsos tésztabevonata is, ráadásul a szemet is gyönyörködteti.
- kb. 40 perc
- 190°C
- 180°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók 1 tortaformához (Ø 24 cm):
- 1 cs. Tante Fanny friss linzertészta 300 g
- 500 g alma meghámozva, kimagozva, kockákra vágva
- 1/2 citrom leve
- 50 g reszelt törökmogyoró
- 40 g mazsola
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1/2 ek. fahéj
- 3 ek. vegán tej a kenéshez
- egy kevés olaj a kenéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük. Egy tortaformát (Ø 24 cm) kevés olajjal kikenünk.
-
Lépés 2
Az almát a citromlével meglocsoljuk, majd összekeverjük a törökmogyoróval, a mazsolával, a vaníliás cukorral és a fahéjjal.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük. A tészta 1/3-át levágjuk és félretesszük a díszítéshez. A maradék tésztát a kiolajozott formába tesszük és a lelógó tésztaszéleket visszahajtjuk. Az almás keveréket ráöntjük a tésztára és kissé lenyomkodjuk.
-
Lépés 4
A díszítéshez a félretett tésztát kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk és rács formájában a töltelék tetejére tesszük. Vegán tejjel megkenjük a tésztát.
-
Lépés 5
Az almatortát az előmelegített sütő alsó sínén kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük.
A törökmogyorót helyettesítheted dióval vagy el is hagyhatod, ha allergiás vagy az olajos magvakra.