Téli zöldségekkel töltött kifli
Egészséges és kiadós? Igen, ilyen a téli zöldségekkel töltött kifli receptünk. Gyors és egyszerű, és csupán néhány hozzávalóra van szükségünk. A tölteléket pillanatok alatt összeállíthatjuk, akár fagyasztott zöldségekből. Tönkölyös leveles tésztánkkal kiváló választás, ha egy kis egészséges snack-re vágyunk.
- kb. 20 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 20 perc
Hozzávalók 8 darabhoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss tönkölyös leveles tészta 270 g
- 1 ek. vaj
- 150 g zöldség, apróra vágva (pl. 50 g sárgarépa, káposzta, burgonya)
- 60 g créme fraîche (krémsajt)
- 2 ek. friss metélőhagyma
- 1 tojássárgája a kenéshez
- őrölt só, bors és szerecsendió
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A káposztát, a burgonyát és a sárgarépát forrásban lévő vízben kb. 5 percig blansírozzuk, majd jeges vízben leöblítjük.
-
Lépés 3
Egy lábosban felolvasztjuk a vajat, majd kb. 5 percig pároljuk benne a zöldségeket. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a krémsajtot és a metélőhagymát. Sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük.
-
Lépés 4
A tésztát sütőpapírral együtt egy tepsire kitekerjük és 8 egyenlő téglalapra vágjuk.
-
Lépés 5
1-2 evőkanál keveréket teszünk minden tésztadarab alsó harmadára. A tésztát feltekerjük addig, hogy a töltelék fedésbe kerüljön. A tészta felső, még szabad felületét késsel, függőlegesen, többször (kb. 0,5 cm-ként) bevágjuk. A tölteléket feltekerjük és félhold alakú kiflit formázunk belőle.
-
Lépés 6
A félhold alakú tésztákat a tojássárgájával bekenjük.
-
Lépés 7
A kifliket az előmelegített sütő középső sínén kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Vegán változatnál a vajat margarinnal, a krémsajtot pedig créme vega-val helyettesíthetjük. A kifliket tojássárgája helyett növényi tejjel vagy vízzel is megkenhetjük.