
Répatorta

Itt van a Húsvét, és egy dolog, ami az ünnepi brunchról semmiképp sem hiányozhat: a répatorta!
A svájci húsvéti klasszikust számos néven ismerjük – legyen az répatorta, répás sütemény, sárgarépatorta vagy egyszerűen csak répás torta, az íze mindig lenyűgöző. Az egyszerű és gyors receptünkkel pillanatok alatt elkészítheted ezt a finomságot, és garantáltan elkápráztatod vele a következő húsvéti villásreggeli vendégeit.
- kb. 40 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók 1 tortához:
- 1 cs. Tante Fanny friss omlós quiche és linzertészta 300 g
- 4 tojás szétválasztva
- 150 g cukor
- 2 tk. fahéj
- 1 tk. reszelt narancshéj
- 250 g sárgarépa reszelve
- 300 g Dió vagy mandula darálva
- 2 tk. sütőpor
- 150 g porcukor
- 3 tk. citromlé
- 12 db sárgarépa marcipán a díszítéshez
- kevés vaj a kenéshez

Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt felső/alsó fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, és egy tortaformába (ø 26 cm) helyezzük, majd a lelógó tésztaszéleket visszahajtjuk. Lefedjük a sütőpapírral és hüvelyesekkel megtöltve a sütő alsó rácsán kb. 20 percig vakon sütjük.
-
Lépés 3
A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. A tojássárgákat külön-külön a fahéjjal és a narancshéjjal habosra és krémesre verjük, majd hozzákeverjük a sárgarépát, a diót és a sütőport. Belekeverjük a felvert tojásfehérjét.
-
Lépés 4
A sárgarépás keveréket rákenjük az elősütött tésztára, majd előmelegített sütőben a legalsó sínen további 20 percig sütjük. 1 órát hagyjuk hűlni.
-
Lépés 5
A máz elkészítéséhez közvetlenül tálalás előtt összekeverjük a porcukrot citromlével, és megkenjük vele a tortát. Marcipán sárgarépával díszítjük.
A torta fedő alatt szobahőmérsékleten eláll kb. 3 napig.