
Sós sajttorta
Próbáltál már sós sajttortát? Friss tönkölyös pizzatészta, friss retek, paradicsomot és metélőhagyma – nemcsak ízében, hanem megjelenésében is tavaszt hoz az asztalra.
- kb. 10 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók 1 sajttortához (ø 20 cm):
- 1 cs. Tante Fanny friss tönkölyös pizzatészta 400 g
- 50 ml olívaolaj
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 800 g krémsajt (pl. Philadelphia)
- 300 g créme fraîche (krémsajt)
- 250 g hónapos retek (200 g apróra vágva + 50 g szeletelve)
- 1 csokor metélőhagyma a felét apróra vágva
- 50 g koktélparadicsom félbe vágva
- 1/2 csésze csíra (pl. retekcsíra)
- só, bors, pirospaprika

Friss tönkölyös pizzatészta
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütésen 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztát a sütőpapírral együtt egy tepsibe kitekerjük. Az olívaolajat összekeverjük a fokhagymával és a tésztára kenjük.
-
Lépés 3
A tésztát előmelegített sütőben a legalsó sínen kb. 10 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 4
A két krémsajtot összekeverjük, sóval, borssal és pirospaprikával ízesítjük. Hozzákeverjük az apróra vágott retket és az apróra vágott metélőhagymát.
-
Lépés 5
Egy tortaforma segítségével (ø 20 cm) két kört vágunk ki a megsült tésztából. Egymásra rétegezzük a tésztát és a krémet két emelet magasan. A krémsajtból hagyjunk meg 3 evőkanálnyit későbbi díszítésre.
-
Lépés 6
A tortát legalább 2 órára a hűtőbe tesszük.
-
Lépés 7
Közvetlenül tálalás előtt kivesszük a tortát a hűtőből, megkenjük a maradék krémmel a torta szélét, és metélőhagymával díszítjük. A torta felületét tetszés szerint díszítsük retekkel, koktélparadicsommal és csírákkal.
A maradék tésztából ropogós krutonokat készíthetünk. Ehhez a maradék tésztát apró kockákra vágjuk, és egy serpenyőben vajjal ropogósra sütjük.