Normandiai almás lepény fagylalttal
- kb. 10-15 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 25 perc
Hozzávalók Hozzávalók 4-6 lepényhez:
- 2 cs. Tante Fanny friss vajas leveles tészta 270 g
- 1 kg alma hámozva, szeletelve
- 1 üveg almapüré
- 10 dkg vaj
- 15 dkg barnacukor
- vaníliafagylalt
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A vajas leveles tésztát sütőpapírral együtt tekerjük ki, majd egy kisebb tányért helyezzünk rá, és éles késsel vágjuk körbe. Adagonként egy-egy darabot készítsünk.
-
Lépés 3
A kivágott köröket helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg olvasztott vajjal, majd az almapürével.
-
Lépés 4
Az almákat hámozzuk meg, vágjuk négy felé, a magházat vájjuk ki, majd szeleteljük vékony cikkekre. Az almaszeleteket rendezzük a tésztára, kenjük át olvasztott vajjal és barna cukorral szórjuk meg.
-
Lépés 5
200 °C-ra előmelegített sütőben a sütő legalsó sínére helyezve süssük kb. 10 - 15 percig.
-
Lépés 6
Tálalás előtt grillező pisztollyal pirítsuk meg a tetejét, majd kanalazzunk rá ízlés szerinti mennyiséget a vaníliafagylaltból.
Többféle alma is jó választás lehet a recepthez, az enyhén savanykás almafajtákat is ajánljuk, mint például a Golden Delicious vagy Idared fajtákat.