Baklava – török specialitás
- kb. 40 - 45 perc
- 180 °C
- 150 °C
- 20 perc
Hozzávalók Hozzávalók:
- 2 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- 500 g Dió vagy mandula durvára aprítva
- 100 g liszt
- 100 g cukor
- 250 g olvasztott vaj a kenéshez
A sziruphoz:
- 300 g cukor
- 200 g méz
- 1 rúd fahéj
- 6 db szegfűszeg
- 4 dl víz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztát kicsomagoljuk és egy sütőformába helyezzük.
-
Lépés 3
A tésztát vajjal megjkenjük, majd megszórjuk cukorral összekevert dióval.
-
Lépés 4
A fenti műveletet addig ismételjük, amíg a tészta ill. a diótöltelék el nem fogy. A végén fedjük be tésztával, még egyszer kenjük meg az olvasztott vajjal, és villával szurkáljuk meg.
-
Lépés 5
Előmelegített sütőben az középső sínre helyezve kb. 40-45 perc alatt süssük aranybarnára.
-
Lépés 6
-
Lépés 7
A sziruphoz a cukrot, mézet, fahéjat, szegfűszeget és vizet kb. 10 percig főzzük. A fahéjat és szegfűszeget távolítsuk el, és a még forró szirupot öntsük a sült baklavára, és néhány óráig hagyjuk állni.
-
Lépés 8
Tálalás előtt vágjuk szeletekre.
A balkavához kínáljunk török kávét a vendégeink részére!