Szőlős joghurt krémkehely
- kb. 10 - 12 perc
- 200 °C
- 180 °C
- 30 perc
Hozzávalók:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 300 g nagy szemű fehér és piros szőlő vegyesen magozva
- 4 ek. brandy
- 250 g tehéntúró
- 2 dl joghurt
- 100 g porcukor
- 2 tasak vaníliás cukor
- ½ citrom héja és leve
- 2 dl tejszín
- 30 g dió darálva
- 1/2 tasak habfixáló
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A szőlőszemeket mossuk meg, vágjuk félbe, magjaikat késheggyel emeljük ki, öntözzük meg a brandyvel, majd lefedve 15 - 30 percet pihentessük.
-
Lépés 3
A túrót szitán vagy krumplinyomón törjük át.
-
Lépés 4
A joghurtot, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a citrom reszelt héját és átszűrt levét adjuk a túróhoz, majd botmixerrel turmixoljuk sima péppé.
-
Lépés 5
2 dl tejszínt 1 tasak habfixálóval verjük kemény habbá, és óvatosan – lazán forgassuk a krémbe. A szőlőt szűrjük le, 20 - 24 felezett szemet tegyünk félre a díszítéshez.
-
Lépés 6
A brandyt keverjük a krémhez. A krém felét kanalazzuk 4 karcsú kehelybe, a szőlőszemeket vágott felükkel tapasszuk a kehely oldalára, majd a tetejére simítsuk a maradék krémet, és 3 - 4 órára hűtsük be.
-
Lépés 7
A diót vágjuk durvára, zsiradék nélkül pirítsuk világosra, lapos tányérra csúsztatva hagyjuk kihűlni. Tálalás előtt a maradék 1 dl tejszínt verjük kemény habbá ½ tasak habfixálóval, tegyük csillagcsőrös habzsákba, és a krém tetejére nyomjunk rózsákat.
-
Lépés 8
A félretett szőlőszemekkel, pirított dióval és apró szőlőlevelekkel – kacsokkal vagy citromfűlevélkékkel díszítsük a krémet.
-
Lépés 9
Közben a Tante Fanny friss leveles tésztát előmelegített sütőben a középső sínen kb. 10 - 12 perc alatt süssük aranybarnára.
-
Lépés 10
A lapokat vágjuk ízlés szerinti darabokra, és ezzel kínáljuk a krémet.
Az igazi ínyencek ezt az ízhatást fokozhatják, ha a süti tetejét olvasztott csokoládéval is bevonják.