Almás – mákos rétes mazsolával
- 20 - 25 perc
- 180 °C
- 160 °C
- kb. 20 perc
Hozzávalók Köszönjük szépen Bévárdi Józsefné kreatív receptjét!
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 30 dkg mák darálva
- 13 dkg kristálycukor
- 3 ek méz
- 0,5 dl rum
- Fél citrom héja reszelve
- 1 cs vaníliás cukor
- 5 dl tej
- zsemlemorzsa szükség szerint
- 60 dkg savanykás alma hámozva, szeletelve
- 7 dkg mazsola
- 1 citrom leve
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tejet, kristálycukorral, vaníliás cukorral, rummal, mézzel és a citromhéjjal forraljuk fel, majd szórjuk bele a mákot és jól keverjük össze. Végül annyi zsemlemorzsát adjunk hozzá, hogy a töltelék laza legyen.
-
Lépés 3
Hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 4
Az almát hámozzuk és mossuk meg, vágjuk négyfelé, a magházat távolítsuk el, majd vágjuk vékony szeletekre, és a citromlével keverjük össze. A mazsolával együtt keverjük a kihűlt mákos töltelékhez.
-
Lépés 5
Egy tojást verjünk fel és kevés vízzel higítsuk fel.
-
Lépés 6
A Tante Fanny friss leveles tésztát tekerjük ki a sütőpapírral együtt egy tepsibe. A rövidebb oldaláról vágjunk le 2 db kb. 1 cm-es csíkot. Tegyük félre.
-
Lépés 7
A tölteléket a tészta középső harmadában egyenletesen osszuk el. A két rövidebb oldalánál 2-2 cm-t hagyjunk szabadon. Kenjük be higított tojással, és hajtsuk rá a töltelékre, hogy sütés közben ne folyjon ki.
-
Lépés 8
Az egyik harmad tésztát hajtsuk a töltelékre, majd kenjük be a tojással, és a másikkal ugyanígy járjunk el.
-
Lépés 9
Az összehajtott tészta tetejét is kenjük meg tojással és a levágott tésztacsíkokat két ellentétes hullámvonalban helyezzük el hosszában, ezt is kenjük meg tojással. A tetejét villával szurkáljuk meg.
-
Lépés 10
Előmelegített sütőben közepes sínen 20-25 perc alatt süssük barnára.
-
Lépés 11
Langyosan, porcukorral megszórva tálaljuk.
Elkészíthetjük a receptet mák helyett darált dióval is!