Cseresznyés pástétom
- 25-30 perc
- 190 °C
- 170 °C
- kb. 30 perc
Hozzávalók:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 500 g cseresznye magozva
- 3 ek vörösbor
- 100 g kristálycukor
- 1 cs. vaníliáscukor
- 1 késhegynyi fahéj őrölve
- 50 g étkezési keményítő
- 100 g mandula darálva
- vaj olvasztva
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 190° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A cukrot karamellizáljuk, amíg sűrű, és világosbarna nem lesz, majd öntsük fel a vörösborral, adjuk hozzá a cseresznyét és a vaníliáscukrot, főzzük, amíg nem kezd sűrűsödni, és adjuk hozzá a fahéjat.
-
Lépés 3
A cseresznyés masszát étkezési keményítővel sűrítsük, a mandulát keverjük hozzá, és tegyük félre, hűvös helyre.
-
Lépés 4
Egy sütőformát kenjünk ki olvasztott vajjal, fektessük bele a leveles tésztát, töltsük meg a kihűlt cseresznyés masszával, majd hajtsuk rá a kilógó tésztát.
-
Lépés 5
A tészta felületét villával szurkáljuk meg, kenjük meg felvert tojással, és előmelegített sütőben a középső sínen kb. 30 percig süssük.
-
Lépés 6
A sütő hőmérsékletét vegyük vissza 160 °C-ra, és további 15 percig süssük, amíg a tészta aranybarna nem lesz.
-
Lépés 7
Miután kihűlt, kés segítségével csúsztassuk ki a formából.
A cseresznyés pástétomot tálaljuk cseresznyével díszített vaníliafagylalttal!