Almás – vöröskáposztás lepény
- 35 perc
- 210 °C
- 190 °C
- kb. 25 perc
Hozzávalók:
- 2 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- Alternatíva: Tante Fanny friss leveles tészta kettős csomagolás 540 g
- 1 kg vöröskáposzta
- 1 fej hagyma szeletelve
- 2 ev vaj
- 2 db alma hámozva, felkockázva
- 50 ml vörösbor
- 2,5 dl víz
- Só, bors ízlés szerint
- 3 babérlevél
- 4 egész szegfűszeg
- 1 tojás a kenéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 210° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A káposztát reszeljük le. A hagymát vajon pirítsuk üvegesre, majd adjuk hozzá a káposztát.
-
Lépés 3
Az almát adjuk hozzá, kb. 5 percig gyakori keverés mellett pároljuk. Öntsük hozzá a vörösbort, vízzel öntsük fel, és jól keverjük össze.
-
Lépés 4
A sót, borsot, babérlevelet és szegfűszeget keverjük hozzá, lefedve kb. 1/2 órát főzzük, időnként keverjük meg, és arra vigyázzunk, hogy mindig elegendő folyadék legyen a fazékban. A vöröskáposzta akkor kész, ha megpuhul, és a leve elfő. Hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 5
Egy leveles tésztát tekerjünk ki sütőpapírral együtt közvetlenül a tepsibe, erre tegyük a káposztát, majd fektessük rá a másik tésztalapot. Tojással kenjük meg és villával szurkáljuk meg.
-
Lépés 6
Előmelegített sütőben alsó sínen kb. 35 percig süssük, rövid ideig pihentessük, és tetszés szerint szeleteljük.
A vöröskáposzta külső leveleit ne használjuk, ha már elkezdett barnulni és fonnyadni, illetve a torzsáját se használjuk!