Idény szerinti gyümölcsök

A saját kertben termesztett gyümölcsök a legfinomabbak, főleg, ha rögtön szedés után feldolgozzuk. Szeretnénk egy kis áttekintést adni, hogy a bőséges gyümölcsválasztékból mindig a megfelelőt válaszd az édes és pikáns ételek elkészítéséhez.

Az almának egész évben szezonja van. Lepd meg szeretteidet egy finom és egyben gyönyörű, leveles tésztából készült alma rózsával.


Itt találod a gyümölcsnaptárat

Szilva

A szilva július közepétől október elejéig terem. Az alma és körte mellett ez az utolsó gyümölcs, amit a nyár vége kínál.

A csonthéjasok családjához tartozik, fajtaválasztéka szinte áttekinthetetlen. Az éghajlattól függően különböző méretű, színű és ízű gyümölcsöt szüretelhetünk.
A gyümölcs húsa zöldessárga, lédús, íze a savanykástól a mézédesig változik. A-provitamint és B-vitamint tartalmaz, ezen kívül csonterősítő kálcium – foszfor tartalma is jelentős.

Mit szólnál egy friss édes linzertésztából készített szilvás pitéhez? Isteni finom, minden szilva-rajongónak örömöt szerezhetsz vele!

Körte

Augusztustól októberig szüretelhető gyümölcs. A körte beltartalmi értéke az almáéhoz hasonló. Nagyon fontos a szedési idő megválasztása, mivel a túl korán leszedett körte fonnyad, a későn szedett gyümölcs pedig puhul.
Lepd meg családodat a friss vajas leveles tésztából készített körtés párnával.

Szeder

A szeder augusztustól októberig terem. A piros vagy lilás fekete lédús bogyók édesek-savanykásak. A vad változat íze intenzívebb, mint a nemesített fajtáké. A friss élesztős leveles tésztából készült szedres túrós batyu minden pillanatot megédesít.

 

Alma

Augusztustól októberig szüretelhető gyümölcs, de egész évben megtalálható a piacok és az üzletek választékában. Attól függően, hogy az édeset, vagy a savanykásat részesíted előnyben. Válassz a gazdag kínálatból, idared, starking vagy gála, mindegyikből remekül sikerül az óbécsi almásrétes friss rétestésztából elkészítve.

Vörös áfonya

A vörös bogyók augusztustól októberig szüretelhetők. Különösen sok káliumot és vasat tartalmaznak, és a legtöbb vele elkészített étel ízének különleges jelleget ad. A friss rétestésztából készített pikáns őzgerinces rétesben is nagyon jól érezteti jellegzetes aromáját.

Áfonya

Az áfonya július közepétől augusztus végéig kínálja gyümölcsét. C-vitaminban gazdag gyümölcs, önállóan fogyasztva is nagyon finom, a belőle készített lekvár a vadételek elengedhetetlen kiegészítője. Készíts áfonyás-túrós rétest friss vajas leveles tésztából. Ha nem magad gyűjtöd, hanem vásárolod az áfonyát, figyelj, hogy a bogyók kemények, szárazak, ép felületűek legyenek.

Málna

Június közepétől július végéig szüretelhető. Egyes változatai kétszer hoznak termést, szeptemberben újra szüretelhető. A málna nagyon aromás gyümölcs. A málna növénytanilag nem a bogyósok családjához tartozik, hanem valójában összetett csonthéjas termés. Szedés után rövid időn belül fogyaszd el.
Próbáld ki a friss élesztős leveles tésztából elkészített gyümölcsös tortácskát.

Ribizli

A ribizli június végétől július végéig érik. Akár a piros, akár a feketeribizliről beszélünk, mindkettőről elmondható, hogy igazi C-vitamin bomba. Lekvárnak, dzsemnek befőzve nagyon finom, és különböző édes sütemények elkészítéséhez is ajánlott. A klasszikus ribizlisarok friss linzertésztából nagyon finom uzsonnára.

Cseresznye

Április végétől július közepéig termő gyümölcs. Számos fajtája van, a savanykástól a mézédesig, a halvány rózsaszíntől a mélybordóig.
Egy isteni recept a meleg évszakra a friss élesztős leveles tésztából elkészített gyümölcsös torta fagylalttal, vagy a cseresznyés rétes friss rétestésztából.

Eper

Május végétől július közepéig szüretelhető. Az eper nagyon érzékeny gyümölcs, ezért minél hamarabb dolgozd fel. Csak röviddel a felhasználás előtt mosd meg, mert különben elveszíti az aromáját. Az eperkrémes roláddal feldobhatod a tízórai-szünetet.

Sárgabarack

Július közepétől augusztus elejéig érik a sárgabarack. A sárgabarack a rózsafélék családjába tartozik. Egyaránt alkalmas lekvár készítésére, felfújtakhoz, desszertekhez, tortákhoz. Süssön friss leveles tésztából szélforgót, finom és tetszetős sütemény!

Rebarbara

Áprilistól júniusig találod meg a kertek kínálatában. Hazánkban mintegy 150 éve ismert. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag. Jellegzetesen fanyar, savanykás ízét magas almasav-, citromsav- és oxálsav-tartalmának köszönheti. A rebarbarából készített ételek ettől a fanyarkás íztől friss jelleget kapnak.
A rebarbarát eperrel együtt felhasználva csodálatos ízélményben lesz részed. Mit szólnál egy rebarbarás réteshez?