Almatorta habbal
- 10 + 15 perc
- 180 °C
- 160 °C
- 25 perc
Hozzávalók egy 26 cm átmérőjű tortaformához:
- 1 cs. Tante Fanny friss édes linzertészta 300 g
- 3 nagy alma hámozva, vékony szeletekre vágva
- Fél citrom leve
- 300 ml almalé
- 1 cs. vaníliás pudingpor
- vaj olvasztva
- 1 tojás a kenéshez
- 3 ek. alma- vagy baracklekvár
A habhoz:
- 3 tojásfehérje
- 1 csipet só
- 20 dkg kristálycukor
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
Az almaszeleteket locsoljuk meg citromlével, az almalé 2/3 részét vízzel főzzük fel, adjuk hozzá az almaszeleteket, és rövid ideig főzzük, hogy az alma ropogós maradjon. Az almát vegyük ki, és csepegtessük le.
-
Lépés 3
A maradék almalét pudingporral keverjük össze, állandó keverés mellett habverővel keverjük a forró kompótléhez, és 1 percig főzzük.
-
Lépés 4
A vajjal kikent tortaformát béleljük ki friss linzertésztával, majd felvert tojással kenjük meg. A tésztát villával szurkáljuk meg, tegyük előmelegített sütőbe, és 10 percig süssük.
-
Lépés 5
A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, a kristálycukrot kanalanként adjuk hozzá állandó keverés mellett.
-
Lépés 6
A linzertésztát kenjük meg lekvárral, simítsuk rá az almát, öntsük rá a pudingot, majd simítsuk rá a felvert habot.
-
Lépés 7
Kb. 15 perc alatt süssük készre, majd kapcsoljuk le a sütőt, és további 5 percig hagyjuk a sütőben.
Lehetőleg olyan fajta almát használjunk a recepthez, ami édes és savanyú is egyben, tehát van savtartalma!