Mákos – körtés rétes
- 30 perc
- 190 °C
- 170 °C
- kb. 25 perc
Hozzávalók Hozzávalók 1 rúd réteshez:
- 1 cs. Tante Fanny friss édes linzertészta 300 g
- 250 g mák darálva
- 60 g cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/4 citrom héja reszelve
- 60 g mazsola
- kb. 180 ml tej
- 2 ek méz
- Kevés rum
- 60 g zsemlemorzsa
- vaj
- 150 g körte hámozva, kockázva
- 1 felvert tojás a kenéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 190°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tejet melegítsük fel, a mákot keverjük hozzá, a cukrot, vaníliás cukrot és mézet is adjuk hozzá, és állandó keverés mellett kis lángon főzzük, majd kevés rumot és a mazsolát is adjuk hozzá.
-
Lépés 3
A zsemlemorzsát vajon pirítsku aranysárgára.
-
Lépés 4
A körtét hámozzuk meg, és kockázzuk fel.
-
Lépés 5
A friss linzertésztát sütőpapírral együtt tekerjük ki tepsire, középen szórjuk meg zsemlemorzsával, majd kenjük rá a mákos tölteléket.
-
Lépés 6
A tésztát hajtsuk a töltelékre, varrattal lefelé helyezzük tepsire, felvert tojással kenjük meg, és villával szurkáljuk meg.
-
Lépés 7
Előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük aranysárgára.
Körte helyett kipróbálhatjuk a receptet magozott meggyel is, nagyon jól passzol a mákhoz!