Szőlős – túrós rétes
- 10 + 25 perc
- 200 °C + 180 °C
- 180 °C + 160 °C
- 20 perc
Hozzávalók Hozzávalók 3 rúdhoz:
- 1 cs Tante Fanny friss teljes kiőrlésű rétestészta 200 g
- 80 g vaj olvasztva
- porcukor a szóráshoz
- 500 g szőlőszem magozva
- 100 g félzsíros túró
- 3 tojás
- 40 g lágy vaj
- Fél citrom héja reszelve
- 1 dl tejföl (25%)
- 80 g finomított kristálycukor
- 50 g finomliszt
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A szőlőt mossuk meg, szemezzük le, és konyharuhával itassuk fel róla a vizet, majd magozzuk ki.
-
Lépés 3
A túrót törjük át, majd a vajjal/margarinnal keverjük habosra, egyenként dolgozzuk bele a tojássárgákat, a reszelt citromhéjat, végül a tejfölt.
-
Lépés 4
A tojásfehérjéket verjük fel egy csipet sóval , majd a több részletben beleszórt kristálycukorral verjük kemény habbá.
-
Lépés 5
Egyharmadát adjuk a krémhez, a maradékot több részletben, a liszttel felváltva forgassuk a krémhez.
-
Lépés 6
A rétestésztát a csomagoláson leírtak szerint készítsük elő, és tegyük rá a töltelék harmadrészét. erre tegyük a kimagozott szőlőt, és a rétest konyharuha segítségével tekerjük fel.
-
Lépés 7
Ugyanígy készítsük el a másik két rudat is.
-
Lépés 8
Előmelegített sütőben 200 °C-on 10 percig süssük, majd kapcsoljunk vissza 180 °C-ra és további 20-25 percig süssük.
-
Lépés 9
A tepsiben hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
Elkészíthetjük a 3 rúdat különböző gyümölcsökkel is. A szőlőn kívül még használhatunk például barackot vagy meggyet is, mindkettő jól passzol a túróhoz.
Köszönjük szépen Bévárdi Józsefné receptjét!