Körtés mákos finomság
- kb. 15 perc
- 180 °C
- 160 °C
- kb. 20 perc
Hozzávalók Hozzávalók 4 kis formához:
- 1 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- 2 db kis körte kis kockákra vágva
- 200 g mák darálva
- 1/8 l tej
- 50 g kristálycukor
- 1 ek méz
- Kevés fahéj őrölve
- 1 cs. vaníliáscukor
- 1 ek rum
- 1 db citrom héja reszelve
- Csipet só
- vaj olvasztva
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tejet kristálycukorral, mézzel, citromhéjjal, fahéjjal, vaníliás cukorral és sóval főzzük fel. A mákot és a rumot keverjük hozzá, és hagyjuk kihűlni. Adjuk hozzá a kockákra vágott körtét is.
-
Lépés 3
A tésztalapokat olvasztott vajjal locsoljuk meg, és fektessünk rá egy másikat.
-
Lépés 4
A tölteléket osszuk el 4 részre, és vigyük fel a tészta két oldalára. A tészta középső harmadát hagyjuk szabadon.
-
Lépés 5
A tésztát középen vágjuk el, tekerjük fel, és a töltelékes felével lefelé tegyük vajjal kikent formába. A szabadon maradt tésztaszéleket igazítsuk a töltelékre, mint egy kis virágot, majd olvasztott vajjal locsoljuk meg.
-
Lépés 6
Előmelegített sütőben, középső sínen kb. 15 perc alatt süssük készre.
Körte helyett használhatunk meggyet is, ami szintén jól passzol a mákos édességhez.