Ciprusi sütemény
- kb. 40 perc
- 180 °C
- 160 °C
- kb. 40 perc
Hozzávalók Hozzávalók 4 személyre:
- 3 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- 1 l tej
- 150 g cukor
- 100 g búzadara
- 1 tojás
- 1 tojás sárgája
- 160 g vaj olvasztva
- 1 db vaníliarúd
- Porcukor és fahéj a szóráshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tejet a cukorral és a vaníliarúdból kikapart vaníliával főzzük fel, majd állandó keverés mellett adjuk hozzá a búzadarát. Takarék lángon állandó keverés mellett kb. 10 percig főzzük, majd tegyük félre hűlni.
-
Lépés 3
A tojást és a tojássárgáját keverjük össze, adjunk hozzá 30 g vajat, és keverjük a grízes masszához.
-
Lépés 4
Egy tűzálló sütőformát béleljünk ki sütőpapírral.
-
Lépés 5
A tésztalapokat olvasztott vajjal kenjük meg, és a vajazott oldalukkal felfelé helyezzük a formába, úgy, hogy a tészta egy kicsit kilógjon a széleken. A kihűlt grízes masszát öntsük a tésztára, majd egy tésztalapot helyezzünk rá, és a kilógó tésztaszéleket is hajtsuk a töltelékre.
-
Lépés 6
Előmelegített sütőben, alsó sínen kb. 40 percig süssük. Szükség esetén kb. 20 perc után takarjuk le alufóliával, és így süssük tovább.
-
Lépés 7
A kész süteményt fahéjas porcukorral hintsük meg, a formában hagyjuk kicsit hűlni, és éles késsel szeleteljük.
Ez az édes sütemény langyosan a legfinomabb, kínáljunk hozzá egy erős feketekávét.