Stájeri káposztás rétes
- kb. 30 perc
- 200 °C
- 180 °C
- 30 perc
Hozzávalók Hozzávalók 2 réteshez:
- 1 cs Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- Vagy 1 cs. Tante Fanny nyújtott teljes kiőrlésű rétes 200 g
- 100 g szalonna kockákra vágva
- 1 fej hagyma finomra vágva
- 500 g fehérkáposzta finomra vágva
- 1 dl száraz fehérbor
- kb. 1/8 l leves
- Só, cayennei bors ízlés szerint
- 1 tk kömény őrölve
- 1/8 l tejszín
- vaj a kenéshez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A szalonnát serpenyőben pirítsuk meg, adjuk hozzá a hagymát és együtt pároljuk. Borral és a levessel öntsük fel, adjuk hozzá a káposztát és kb. 30 percig fedő nélkül pároljuk, amíg a leve el nem fő, illetve a káposzta összeesik.
-
Lépés 3
Sóval, Cayennei borssal és köménnyel fűszerezzük. Miután jól összekevertük, a levét öntsük le. Hagyjuk kihűlni és ezután keverjük hozzá a tejszínt.
-
Lépés 4
A töltelék felét helyezzük a rétes alsó harmadára, a széleket hajtsuk be, és a rétest konyharuha segítségével tekerjük fel. A rétest fektessük sütőpapírral bélelt tepsibe és olvasztott vajjal kenjük meg.
-
Lépés 5
Előmelegített sütőben középső sínen kb. 30 - 35 percig süssük, amíg aranybarna nem lesz.
-
Lépés 6
Sütés után még egyszer kenjük meg olvasztott vajjal, 3 percre fedjük le száraz konyharuhával, hogy a rétestészta felülete rugalmasabb maradjon.
A rétest akár kovászos káposztából is elkészíthetjük.