Gombásrétes fűszeres szósszal
- kb. 35 perc
- 180 °C
- 160 °C
- 20 perc
Hozzávalók Hozzávalók 2 réteshez:
- 1 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- 80 g vaj
- 20 dkg liszt
- 1/8 l tej
- 700 g gomba finomra vágva
- 1 fej hagyma finomra vágva
- 2 ek petrezselyem aprítva
- 3 tojássárgája
- 4 ek tejföl
- Só, bors ízlés szerint
- vaj a kenéshez
- 125 g tejföl (25%-os)
- 125 g tejszín
- 1 ek friss petrezselyem apróra vágva
- 1 ág friss kakukkfű apróra vágva
- Só, bors ízlés szerint
A fűszeres szószhoz:
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A vajat olvasszuk fel, és adjuk hozzá a lisztet. Rövid ideig pirítsuk, majd a felmelegített tejet öntsük hozzá. Állandó kevergetés mellett kb. 2 percig főzzük.
-
Lépés 3
A hagymát vajon pirítsuk meg, majd adjuk hozzá az összevágott gombát és addig pároljuk, míg a leve elfő. A petrezselymet keverjük hozzá és hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 4
A tejfölt és a tojássárgáját keverjük össze, majd adjuk a gombához, és ízlés szerint ízesítsük sóval és borssal.
-
Lépés 5
A töltelék felét mindig a tészta alsó harmadára tegyük, a tésztaszéleket hajtsuk be, és konyharuha segítségével tekerjük fel. Kenjük meg felvert tojással.
-
Lépés 6
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben kb. 35 percig süssük.
-
Lépés 7
Sütés után hagyjuk kihűlni, majd egyenlő részekre vágjuk fel.
-
Lépés 8
Készítsük el a fűszeres szósz: a tejfölt és a tejszínt melegítés alatt állandóan keverjük. A friss és apróra vágott fűszereket adjuk hozzá, ízlés szerint sóval, borssal ízesítsük. Rövid ideig főzzük. Hagyjuk kihűlni és tálalás előtt még egyszer keverjük át.
Készítsük el a rétest különböző gombafélékből, úgy még finomabb lesz.