Tésztacsiga nyársak tök-krémlevessel
- kb. 10 - 12 perc
- 210 °C
- 190 °C
- 30 perc
Hozzávalók Hozzávalók 4 főre:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 50 g friss sajt
- 100 g sajt reszelve
- 100 g sonka
- 1 tojás a kenéshez
- Pisztácia aprítva
- 1 tk pirospaprika
- 500 g tök (pl. hokkaido) hámozva, durvára szeletelve
- 1 fej hagyma megtisztítva, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma felaprítva
- 2 ek olaj
- 200 ml tejszín
- 1 db narancs héja reszelve
- 1 db narancs leve
- 800 ml víz vagy húsleves
- Szerecsendió, só ízlés szerint
- 1 csipet kardamom
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 210° C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A hagymát és a fokhagymát olajon pároljuk üvegesre, adjuk hozzá a tököt, rövid ideig pároljuk, öntsük fel a húslevessel (vagy vízzel) és főzzük puhára. Adjuk hozzá a tejszínt, főzzük fel, és botmixerrel pürésítsük.
-
Lépés 3
A narancs levével, reszelt héjával, kevés őrölt szerecsendióval. sóval és kardamommal ízesítsük.
-
Lépés 4
A leveles tésztát sütőpapírral együtt tekerjük ki egy tepsire, friss sajttal kenjük meg, reszelt sajttal szórjuk meg és halmozzuk rá a sonkát is. Ízlés szerint szórjuk meg pirospaprikával, ill. kevés sóval is fűszerezhetjük.
-
Lépés 5
A leveles tésztát hosszanti irányban tekerjük fel szorosan és vágjuk kb. 2 - 3 cm széles szeletekre, és vékony fanyárssal szúrjuk át. A tekercseket tojással kenjük meg és szórjunk rá aprított pisztáciát.
-
Lépés 6
A nyársakat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és kb. 10 - 12 perc alatt süssük aranybarnára. Azért, hogy a fanyársak ne barnuljanak meg, egyszerűen takarjuk be alufóliával.
Tálalás előtt cseppentsünk a levesbe néhány csepp tökmagolajat.