Bárányborda rétestésztában hamis vadszósszal
- kb. 10 - 15 perc
- 200 °C
- 180 °C
- kb. 45 perc
Hozzávalók Hozzávalók 4 főre:
- 1 cs. Tante Fanny friss nyújtott rétestészta 200 g
- 400 g bárányborda
- Kevés olívaolaj
- 300 g borjúhús darálva
- 1/16 l tejszín
- Kevés csípőspaprika szósz
- Kevés worcestershire szósz
- Só, bors ízlés szerint
- 1 tojás
- kb. 10 mangoldlevél
- 1 tojás sárgája a kenéshez
- 125 ml portói bor
- 1/16 l vörösbogyós gyümölcsszörp
- 1/16 l szójaszósz
- 1 ek kukoricakeményítő
- 2 db cékla főzve és hámozva
- 1 ek vaj
- 1/2 ek cukor
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A megtisztított báránybordát fűszerezzük, és olívaolajon minden oldalát hirtelen süssük kérgesre, vegyük ki a serpenyőből és pihentessük.
-
Lépés 3
A borjúhúst tisztítsuk meg, daráljuk le, tejszínnel, a fűszerekkel és a tojással mixerben pürésítsük, míg egy homogén masszát nem kapunk.
-
Lépés 4
A mangoldleveleket rövid ideig blansírozzuk, hűtsük le, és a szárakat távolítsuk el.
-
Lépés 5
Egy réteslapot fektessünk konyharuhára, vízzel kenjük meg, és helyezzük rá a második lapot. Az előkészített masszát kenjük a tészta egy harmad részéig vékonyan a réteslapra, fektessük rá a mangoldleveleket, ezt kétszer ismételjük meg, majd a közepére tegyük a a húst és konyharuha segítségével tekerjük fel a rétest.
-
Lépés 6
A rétest tojás sárgájával kenjük meg és 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 10-15 percig süssük, közben maghőmérsékletmérővel többször ellenőrizzük a hús maghőmérsékletét, ami 55 °C kell, hogy legyen.
-
Lépés 7
A portóit, szörpöt és szójaszószt keverjük össze, főzzük fel és keverjük hozzá a kukoricakeményítőt is, majd tartsuk melegen.
-
Lépés 8
A céklát vágjuk kockákra, vajon futtassuk meg, cukorral, sóval és borssal ízesítsük, és ezt is tartsuk melegen.
-
Lépés 9
A rétest szeleteljük fel, céklával és a hamis vadszósszal tálaljuk.
Ehhez a kiadós ebédhez vagy vacsorához kínáljunk savanyúságot kiegészítésként. Kísérőnek pedig egy pohár száraz vörösbort.