Empanadas – Spanyol tésztatáskák
- kb. 30 perc
- 180 °C
- 160 °C
- kb. 35 perc
Hozzávalók Hozzávalók kb. 12 darabhoz:
- 2 cs. Tante Fanny friss pizzatészta 400 g
- 300 g hús darálva
- 1 fej hagyma finomra aprítva
- 1 kis doboz kukorica lecsepegtetve
- Fél paprika apróra kockázva
- 2 db paradicsom apróra kockázva
- 3 ek paradicsomszósz
- Kevés olaj a sütéshez
- só bors, citromlé
- 2 db tojás főtt, feldarabolva
- tojás a kenéshez
- 4 db tojás sárgája
- 1 tk borecet
- só
- 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 2 tk limettenlé
- 140 ml olívaolaj
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A darálthúst, hagymát, kukoricát, paprikát és paradicsomot pároljuk, amíg a leve elfő. A paradicsomszószt, sót, borsot és citromlét adjuk hozzá.
-
Lépés 3
A főtt tojást adjuk hozzá, fűszerezzük, és tegyük félre hűlni.
-
Lépés 4
A pizzatésztát sütőpapírral együtt tekerjük ki.
-
Lépés 5
Tésztánként 6 kört szaggassunk ki, a széleket kenjük meg tojással.
-
Lépés 6
A tölteléket halmozzuk a tésztalapok közepére, majd a köröket hajtsuk félbe, a széleit jól nyomkodjuk össze. Fontos: villával szurkáljuk meg, hogy a sütéskor képződött gőz eltávozhasson.
-
Lépés 7
Előmelegített sütőben kb. 30 percig süssük, ha szükséges, fóliával takarjuk be.
-
Lépés 8
Az aioli mártáshoz az olívaolaj kivételével az összes hozzávalót turmixoljuk össze. Apránként dolgozzuk bele az olívaolajat is, amíg homogén masszát kapunk. Tegyük hűtőbe, és ezzel tálaljuk a frissen sült empanadast.
A tésztát sütés előtt villával szurkáljuk meg, hogy a sütéskor képződött gőz eltávozhasson.