Csirkehúsos pite curryvel
- 10 + 25 perc
- 220 °C + 180 °C
- 200 °C + 160 °C
- kb. 30 perc
Hozzávalók Hozzávalók 1 pitéhez (kör alakú, Ø 20 cm)
- 1 cs. Tante Fanny friss édes linzertészta 300 g
- 2 db csirkemellfilé feldarabolva
- 60 g borsó
- 1 szál zellerszár
- 1 db közepes sárgarépa vékony szeletekre vágva
- 1/2 db pirospaprika felkockázva
- 1 nagy fej hagyma aprítva
- 1 gerezd fokhagyma aprítva
- 1 db kisebb gyömbér aprítva
- 2-3 ek olaj a sütéshez
- só bors
- 1 ek currypor
- 100 g natúr joghurt
- 2 ek húsleves
- 2 ek tejszín
- 1 tojás a kenéshez
- esetleg kevés koriander
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 220°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A csirkemell filét mossuk meg, töröljük szárazra, és aprítsuk fel. A borsót olvasszuk fel. A zellert pucoljuk meg. a sárgarépát hámozzuk meg, hosszában felezzük, és srégen vágjuk vékony szeletekre. A paprikát kockázzuk fel. A hagymát, fokhagymát és gyömbért hámozza meg, és vágjuk apróra.
-
Lépés 3
Egy serpenyőben melegítsünk fel egy kevés olajat, ezen süssük meg a húst, majd sózzuk és borsozzuk. 1 tk. curryport adjunk hozzá, és állandó keverés mellett rövid ideig pirítsuk.
-
Lépés 4
A maradék olajat hevítsük fel egy serpenyőben, ezen pirítsuk meg a hagymát. A fokhagymát, gyömbért és a zöldségeket is adjuk hozzá, és keverés mellett kb. 1 percig süssük. A maradék curryport adjuk hozzá, és keverés mellett további 1 percig süssük.
-
Lépés 5
A joghurt felét és a húslevest keverjük össze, sózzuk és borsozzuk, majd fedő alatt közepes tűznél kb. 8 - 10 percig forraljuk, ill. kb. 4-5 perc után a fedőt vegyük le.
-
Lépés 6
A tejszínt, a maradék joghurtot és a húst keverjük a zöldséghez, majd a serpenyőt vegyük le a tűzről.
-
Lépés 7
Egy kör alakú sütőformát kenjünk ki zsiradékkal, helyezzük bele a tésztát, úgy, hogy a szélek kilógjanak. A tölteléket tegyük a tésztára.
-
Lépés 8
A tésztaszéleket hajtsuk a töltelékre úgy, hogy középen maradjon egy lyuk, hogy a sütés közben képződött gőz eltávozhasson. A tojást verjük fel és ezzel kenjük meg a pitét.
-
Lépés 9
A pitét alsó sínen 220 °C-ra előmelegített sütőben kb. 15 percig süssük, majd a hőmérsékletet vegyük vissza 180 °C-ra és további 20 - 25 perc alatt süssük készre. Vegyük ki a sütőből és tálalás előtt rövid ideig pihentessük.
A klasszikus pitéknél, mint ez is, a massza sütés közben nem szilárdul meg teljesen, kicsit folyós marad. A pitét közvetlenül a sütőformából, kanállal tálaljuk.