Karamellizálás
A karamellizálás azt jelenti, amikor a cukrot magas hőmérsékleten, állandó keverés mellett felolvasztjuk és barnítjuk. A színe világos sárgától egészen sötétbarna árnyalatig változhat, fényes masszát kapunk jellegzetes aromával.
A karamellizáláshoz egy nagyobb átmérőjű fazekat, vagy nehéz serpenyőt használjon. A keverésre legalkalmasabb a fakanál. A cukor olvadásától kezdve a sötét, barnás szín eléréséig viszonylag rövid idő, néhány másodperc telik el – így ez a művelet nagy odafigyelést igényel.
A tipikus, enyhén diós karamell íz használata kedvelt a főzés és sütés során, széles felhasználási lehetőséget biztosít.
Próbálja ki a nugátkiflit karamellás mandulával!
Kardamom
A kardamom, vagy régies nevén kardamon egy fűszernövény. Zöld termése egy gyömbérféle gyümölcse. Egészben, vagy őrölt formában kapható. Az őrölt fűszer gyorsan elveszíti aromáját.
Kedvezően hat a keringésre, az emésztésre. Az indiaiak evés után szívesen rágják.
Koriandermag
A koriander az egyik legrégebbi fűszer és a Földközi-tenger térségéből származik. A magokat a koriander termése adja. Frissen őrölve különösen intenzív az aromája.
A koriander jól illik különböző kenyérfélékhez, és zöldséglevesekhez is. Jó hatással van hasi panaszokra.
Krumpli
A burgonya népies elnevezése.