Leveles tészta rózsák almával
- 15 - 20 perc.
- 200° C
- 180° C
- kb. 30 perc
Hozzávalók 6 rózsához:
- 1 cs. Tante Fanny friss vajas leveles tészta 270 g
- 5 ek. cukor
- 1/2 citrom facsart leve
- 3 nagy piros alma megfelezve, kimagozva, vékony, csíkokra vágva
- 1/2 vaníliarúd
- 2 - 3 ek. baracklekvár
- 1 tk. fahéj
- némi porcukor a szóráshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 200 fokra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
1 liter vizet forralunk, és hozzáadjuk a 3 ek. cukrot és a citrom facsart levét. Az alma-szeleteket 2 perc alatt megfőzzük, lecsepegtetjük és hagyjuk kihűlni. A vaníliát és a lek-várt (ha túl sűrűnek találjuk a masszát, 1 ek vizet adhatunk hozzá) simára keverjük.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és 6 hosszú csíkra vágjuk. A lekvármasszával megkenjük és az almaszeleteket a felső tésztaszélhez igazítva, egymással átfedésben helyezzük, úgy hogy kicsit túllógjon a tészta szélen.
-
Lépés 4
A tészta alsó felét felhajtva betekerjük és fogvájóval összetűzve rögzítjük. A fahéjat a maradék kristálycukorral összekeverjük és a rózsák tetejét megszórjuk.
-
Lépés 5
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük és 15 – 20 perc alatt a középső sínen megsütjük.
-
Lépés 6
A fogvájót eltávolítjuk és az almarózsákat porcukorral megszórva tálaljuk.
Okos ötlet: Az almarózsákkal nagyszerűen harmonizál a vaníliaszósz. Pikánsabb változathoz az almát egyszerűen burgonyával és rozmaringgal, vagy sonkával helyettesítse.