Mákos fonott kalács szilvalekvárral
- kb. 25 perc.
- 220° C
- 200° C
- kb. 15 perc
Hozzávalók 1 fonathoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss vajas élesztős leveles tészta 400 g
- 200 g szilvalekvár
- 1/2 tk. fahéj
- 100 g mák őrölve
- 1 ek. rum
- 1 tojás a kenéshez felverve
- 2 ek. mandulaforgács a szóráshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 220 fokra előmelegítjük és a tésztát közvetlenül a hűtőből kivéve előkészítjük.
-
Lépés 2
A szilvalekvárt, a fahéjat, a mákot és a rumot összekeverjük.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük. A szilvalekváros masszával egyenletesen megkenjük úgy, hogy a felső széleknél kb. 2 cm szabadon maradjon.
-
Lépés 4
Az alsó tésztaszéleknél kezdve feltekerjük. A tekercset egy ollóval 2 cm-enkent ferdén bevágjuk, azonban nem vágjuk el teljesen.
-
Lépés 5
A tészta korongokat felváltva jobbra és balra széthajtogatjuk.
-
Lépés 6
Tojással megkenjük és a mandulaforgáccsal megszórjuk.
-
Lépés 7
A sütő középső sínén kb. 25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Okos ötlet: Szilvalekvár helyett bogyós gyümölcsből készült lekvárt is használhatunk. A mák ízlés szerint őrölt dióval is helyettesíthető.