Díszes almáspite juharsziruppal
- kb. 45 perc
- 190°C
- 170°C
- kb. 35 perc
Hozzávalók Egy 28 ø cm tortaformához:
- 2 cs. Tante Fanny friss édes linzertészta 300 g
- 20 g vaj
- 40 g zsemlemorzsa
- 4 közepes alma hámozva, magozva, kis kockákra vágva
- ½ tk. fahéj őrölve
- 40 g dió darálva
- 215 ml juharszirup
- 1 tojás a kenéshez felverve
- 1 tk. liszt a forma lisztezéséhez
- Kevés vaj a forma kikenéséhez
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 190° C-ra előmelegítjük. A tésztát a csomagoláson lévő utasításnak megfelelően előkészítjük. Serpenyőben megolvasztjuk a vajat és állandó kevergetés mellett megpirítjuk a zsemlemorzsát, majd hagyjuk kihűlni. A zsemlemorzsa felét összekeverjük az almával, fahájjal, dióval és 8 ek. juharsziruppal.
-
Lépés 2
A tésztát kitekerjük, a sütőpapírt eltávolítjuk és a kikent formába fektetjük. (Alternatív megoldásként a tésztát a sütőpapírral együtt is a formába helyezhetjük). A tészta lelógó részeit visszahajtogatjuk a szélére.
-
Lépés 3
A vajas zsemlemorzsa maradék felét egyenletesen a tésztára szórjuk, majd az almás masszát rátöltjük úgy, hogy a forma szélétől ½ cm szabadon maradjon. A második tésztát is kitekerjük, meglisztezzük, megfordítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt. Újból meglisztezzük és kiszúróformával mintákat formázunk. A díszes tésztát az almamasszára helyezzük és a túlérő részeket levágjuk.
-
Lépés 4
Tojással megkenjük és kb. 45 perc alatt a legalsó sínen készre sütjük. A maradék juharszirupot a tetejére csöpögtetjük és tálalhatjuk.
Okos ötlet: Az alma helyett használhatunk szilvát vagy körtét is. A diót pedig helyettesíthetjük mogyoróval és mandulával is.