Töltött körte batyuban
- kb. 15 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 15 perc
Hozzávalók:
- 1 cs. Tante Fanny friss tönkölyös leveles tészta 270 g
- Alternatíva: Tante Fanny friss vajas leveles tészta 270 g
- 4 egész körte meghámozva, elfelezve, közepe kivájva
- 1/2 citrom leve
- 5 dkg mazsola rumban előáztatva
- 5 dkg áfonyalekvár
- 5 dkg mogyoró apróra vágva
- 1 tojás a kenéshez
A vanília öntethez:
- 1/2 cs. vanília pudingpor
- 2,5 dl tej
- 5 dkg cukor
- 2 cs. vaníliás cukor
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a hűtőből kivéve előkészítjük.
-
Lépés 2
A mazsolát, az áfonyalekvárt, a mogyorót és a citromlevet összekeverjük. Az elfelezett körték kivájt belsejét megtöltjük a mazsolás masszával, majd újra összeillesztjük a körtéket egészekké.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és négy egyforma nyégyszögre vágjuk. A tésztalapok közepére állítjuk az egész körtéket és a tésztalapok sarkait összecsípve batyukat formázunk. Tojással megkenjük.
-
Lépés 4
A sütő legalsó sínén kb. 15 perc alatt aranybarnára sütjük.
-
Lépés 5
Közben a pudingport, a cukrot, vaníliás cukrot kikeverjük a tejjel és sűrűsödésig főzzük. Az öntettel együtt tálaljuk.
Okos ötlet: A kiváló minőségű öntethez a krémet az edénnyel együtt hideg vízbe tesszük és folyamatos kavargatás közben hűtjük le.