Ferdinánd tekercs
A Ferdinánd egy karcagi kalács fajta, aminek a receptje az 1920-as évekre nyúlik vissza, a hagyományos paraszti lakodalmak elmaradhatatlan fogása volt. Vajas-kelt tésztás, porcukros finomság, amit hagyományosan öntöttvas edényben készítettek, azonban friss tésztánkból az otthoni sütőben is könnyedén elkészítheted. Próbáld ki most fahéjas-marcipános verzióban egy krémes, gőzölgő kávé mellé.
- 15 - 20 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók 10 csigához:
- 1 cs. Tante Fanny friss vajas élesztős leveles tészta 400 g
- 1 tojás
- 120 g marcipán massza
- 2 ek. tej
- 1 ek. lekvár tetszőlegesen (pl. szilva)
- porcukor
- fahéj
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/ felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük.
-
Lépés 2
A tojást szétválasztjuk, a marcipánt amennyire lehet apróra vágjuk. A tojásfehérjét, lekvárt és marcipánt egy kézi habverővel simára keverjük.
-
Lépés 3
A tésztát előkészítjük, a sütőpapírral együtt kitekerjük és lehúzzuk róla. A marcipánt egyenletesen elosztjuk a tésztán.
-
Lépés 4
A hosszabbik oldalától kezdve feltekerjük és kb. 10 szeletre vágjuk. Egy fakanál nyelével minden szelet közepét hosszában benyomjuk. A tekercseket sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.
-
Lépés 5
A tojássárgát egy kanál tejjel felverjük és megkenjük vele a tekercseket. Cukorrral elkevert fahéjjal megszórjuk.
-
Lépés 6
A sütő középső sínén kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
A lekvárt szabadon variálhatod, használhatsz akár szilva, szeder vagy eperlekvárt is.