Almás rakott tészta
Íme egy remek példa arra, hogy a rakott ételek nem csak sósak, hanem édesek is lehetnek. Az ünnepek előtt kiváló ez a könnyed, ízletes desszert, de egy finom forró leves kíséretében ebédként is fogyasztható!
- 60-70 perc
- 180°C
- 160°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók 1 tepsihez:
- 1 cs. Tante Fanny friss kelt tészta vajjal 500 g
- 4 közepes méretű alma
- 150 g marcipán massza
- 30 r mazsola
- 1 tk. fahéj
- 500 ml habtejszín
- 200 ml tej
- 1 cs. vaníliapudingpor
- 125 g cukor
- 1 ek. vaníliás cukor
- 100 g reszelt mandula
- kevés porcukor a szóráshoz
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 180°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
Az almákat kimagozzuk. A marcipánt a mazsolával és a fahéjjal összekeverjük, majd ezzel a keverékkel megtöltjük az almákat.
-
Lépés 3
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, és egy négyzet alakú serpenyőbe tesszük (kb. 20x30 cm). A kiálló széleket visszahajtjuk, a tésztát villával megszúrkáljuk, majd a töltött almákkal befedjük.
-
Lépés 4
A habtejszínt a tűzhelyen felmelegítjük. A tejet a pudingporral, a cukorral és a vaníliás cukorral csomómentesre keverjük, majd hozzákeverjük a forró habtejszínhez. Öntsük rá a keveréket a tésztára.
-
Lépés 5
A rakott tésztát a sütő középső sínén kb. 60-70 perc alatt aranybarnára sütjük. A sütési idő felénél szórjuk meg a tésztát mandulával, majd tegyük a serpenyőt a sütő alsó fokára, és süssük még kb. 30 percig. Sütés után szórjuk meg a tetején porcukorral.
A rakott tészta tálalható melegen és hidegen is.