Spanyol katalán krém torta
A ropogós, karamellizált tető miatt ezt a krémes katalán desszertet gyakran tévesztik össze a francia crème brûlée-vel. Ez az édes katalán krém azonban nem olyan nehéz, vagy zsíros, mint a francia unokatestvére, ezáltal tehet kellemesebbé egy paella-vacsorát.
- 40-50 perc
- 190°C
- 170°C
- kb. 20 perc + 4 óra hűtési idő
Hozzávalók 1 tortához (ø 26 cm):
- 1 cs. Tante Fanny friss omlós quiche és linzertészta 300 g
- Kevés vaj a forma kikenéséhez
- 400 g szárított hüvelyesek (lencse vagy bab) a vaksütéshez
- 4 lap zselatin
- 500 ml tej
- 20 g kukoricakeményítő
- 5 tojássárgája
- 100 g nádcukor
- + egy kevés cukor a karamellizáláshoz
- 1/2 citrom reszelt héja
- 1 tk. fahéj
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 190°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük és a tortaformát megkenjük vajjal.
-
Lépés 2
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük és a kivajazott formába tesszük. A lelógó tésztaszéleket visszahajtjuk és a tészta alját villával megszurkáljuk.
-
Lépés 3
A tésztára sütőpapírt helyezünk, majd rászórjuk a hüvelyeseket a vaksütéshez. A tortát a sütő legalsó sínén kb. 40-50 perc alatt aranybarnára sütjük.
-
Lépés 4
A tortát kivesszük a sütőből, leöntjük róla a hüvelyesek és hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 5
450 ml tejet felforralunk. A maradék tejet a keményítővel, a tojássárgájával, a cukorral, a citromhéjjal és a fahéjjal simára keverjük, majd hozzáadjuk a forró tejhez és kevergetés mellett további egy percig főzzük.
-
Lépés 6
A zselatin lapokat a tejes töltelékbe keverjük és a tortára öntjük. Legalább 4 órán keresztül hagyjuk pihenni a hűtőben.
-
Lépés 7
A tortát vegyük ki a formából, majd fogyasztás előtt egy kevés cukrot egyenlőképpen elosztunk a torta tetején és karamellizáló pisztollyal vagy forró grillsütőben karamellizáljuk a cukrot.
A tojásfehérjéket egy lezárt dobozban tegyük a fagyasztóba, ahol akár 6 hónapig tárolhatjuk. Felengedés után készíthetünk belőle macaronokat vagy habrolót.