Nektarinos sütemény
Imádjuk a finom nyári gyümölcsös süteményt nektarinnal. A ropogós mandula teszi csak igazán különlegessé, miközben rettentően egyszerű elkészíteni.
- kb. 30 perc
- 180°C
- 160°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók 1 süteményhez:
- 1 cs. Tante Fanny friss kelt tészta vajjal 500 g
- 700 g nektarin kimagozva, szeletelve
- 100 g cukor
- 250 ml multivitaminlé
- 3 ek. citromlé
- 50 g kukoricakeményítő
- 150 g Mandulaforgács
- 100 g olvasztott vaj
- 50 g porcukor
- 1 cs. vaníliás cukor
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 170°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A nektarin darabokat egy lábosba tesszük, ráöntjük a cukrot, 100 ml multivitamin levet és a citromlevet, majd forrásig főzzük. A keményítőt a maradék 150 ml multivitamin lében simára keverjük és és keverjük a nektarinos öntetbe, majd forraljuk fel újra és hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 3
A vajat, a cukrot, a vaníliás cukrot és a mandulát összekeverjük és hagyjuk pihenni.
-
Lépés 4
A tésztát a sütőpapírral együtt egy kisebb tepsire (20x30 cm) kitekerjük, a lelógó tésztaszéleket visszahajtjuk.
-
Lépés 5
A tészta alját villával többször megszurkáljuk, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a nektarinos-kompótot. Ezután a mandulás keveréket a tetejére morzsoljuk.
-
Lépés 6
A nektarinos süteményt a sütő középső sínén kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Nektarin helyett használhatunk más csonthéjas gyümölcsöt is, pl. szilva, őszibarack, sárgabarack.