Flódni
Mákos-diós csoda a flódni! Tudtátok, hogy ez a két alapanyag a bőség szimbóluma is?! Sokan emiatt babonából is készítik, mi pedig egyszerűen csak azért, mert imádjuk!
- 35-40 perc
- 175°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók:
- 2 cs. Tante Fanny friss bejgli tészta 400 g
- 1 db tojás a kenéshez
Mákos töltelékhez:
- 300 g darált mák
- 150 g porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- 100 ml tej
- 1 csipet só
Diós töltelékhez:
- 300 g darált dió
- 150 g porcukor
- 2 cl rum
- 1 citrom reszelt héja
- 100 ml tej
- 1 csipet só
Almás töltelékhez:
- 5 db alma reszelve
- 100 g porcukor
- 2 kk őrölt fahéj
- 1 db citrom reszelt héja
- 1 kk citrom leve
- 1 csipet só
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt légkeveréses fokozaton 175°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
Elkészítjük a töltelékeket, a mákos és a diós tölteléknél minden hozzávalót egy kis lábasba teszünk, összekeverünk és 6-8 percig folyamatos kevergetés mellett főzzük külön a mákos tölteléket, külön a diósat.
-
Lépés 3
Az almát is összekeverjük a cukorral, a citrom reszelt héjával, a fahéjjal, a sóval és puhára dinszteljük.
-
Lépés 4
A tésztákat a sütőpapírral együtt kitekerjük, majd mindegyiket ketté vágjuk, így kapunk 4 tésztadarabot.
-
Lépés 5
Az első réteget a sütőpapírra fektetjük, erre egyenletesen elterítjük a diós tölteléket, elsimítjuk.
-
Lépés 6
Ráhelyezzük a következő tészta lapot majd a mákos tölteléket elsimítjuk rajta, hogy mindenhol egyenletesen vastag legyen.
-
Lépés 7
Erre kerül a következő tészta réteg, és az almás töltelék.
-
Lépés 8
Az utolsó réteg a tetejére kerül, megszurkáljuk villával, hogy a gőz tudjon távozni, majd megkenjük tojássárgájával a tészta tetejét.
-
Lépés 9
A hűtőbe tesszük, egy kicsit száradni hagyjuk.
-
Lépés 10
Kivesszük a hűtőből és lekenjük a tojásfehérjével is a tészta tetejét, így lesz szép márványos.
-
Lépés 11
A bejglit a sütőben 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.