Vegán karácsonyi sült
Karácsonyi sült másképpen! Vegán leveles tésztánkból készült vegán főétel a karácsonyi menühöz. Garantáltan imádni fogják a húsimádók is.
- kb. 30 perc
- 200°C
- 180°C
- kb. 30 perc
Hozzávalók:
A sülthöz:
- 1 cs. Tante Fanny friss leveles tészta 270 g
- 100 g champion gomba negyedelve
- 1 vöröshagyma felkockázva
- 2 gerezd fokhagyma préselve
- 50 ml szójaszósz
- 250 ml víz
- 100 g szójaszelet (vegán húspótló)
- 2 cékla előfőzve, felkockázva
- 1 csokor friss petrezselyem
- kevés olaj a sütéshez
- őrölt bors
A salátához:
- 1/2 lilakáposzta apróra vágva
- 40 ml almaecet
- 100 ml olívaolaj vagy dióolaj
- 2 narancs filézve, kockákra vágva
- 1/2 csokor petrezselyem
- őrölt só és bors
Elkészítés
-
Lépés 1
A töltelékhez a gombát, a vöröshagymát és a fokhagymát serpenyőben kevés olajon lepirítjuk. Hozzáadjuk a szójaszószt és a vizet, majd felforraljuk.
-
Lépés 2
Egy tálba tesszük a szójaszeleteket, a céklát és a petrezselymet és leöntjük a forró alaplével. A keveréket borssal ízesítjük és kb. 30 percig lassú tűzön főzzük, alkalmanként megkeverjük.
-
Lépés 3
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 200°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük. A tölteléket egy szitán átszűrjük.
-
Lépés 4
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, és a közepére tesszük a tölteléket úgy, hogy körbe körülbelül 5 cm széles csíkot szabadon hagyunk. A tészta széleit vízzel megkenjük.
-
Lépés 5
A tésztát jobbról balra áthajtjuk a tölteléken, majd alulról feltekerjük.
-
Lépés 6
A karácsonyi vegán tésztánkat a sütőben a legalsó sínen kb. 30 perc alatt aranybarnára sütjük.
-
Lépés 7
A rétest szeletekre vágjuk és a lilakáposzta salátával tálaljuk.
A lilakáposzta salátát már előző nap is elkészíthetjük, hogy az ízek jól összeálljanak.