Vaníliás kifli-crumble
Egy mesés karácsonyi desszert: vaníliás kifli-crumble almával és áfonyával. Rétegről rétegre elvarázsol. Ha marad egy kis vaníliás kifli az ünnepek végén, akár a maradékból is elkészítheted a szilveszteri mulatságra.
- 8-10 perc
- 180°C
- kb. 15 perc
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 1 cs. Tante Fanny friss vaníliás kifli tészta 400 g
- porcukor és vaníliás cukor a szóráshoz
- 1 ek. barnacukor
- 4 kis alma apróra vágva
- 1 tk. őrölt fahéj
- 350 g krémsajt vagy mascarpone
- 1 vaníliarúd belseje
- 4 tk. áfonyalekvár
Elkészítés
-
Lépés 1
A sütőt alsó-/felső sütéses fokozaton 220°C-ra előmelegítjük és a tésztát a csomagolás szerint előkészítjük.
-
Lépés 2
A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük. A tésztát röviden átgyúrjuk, kb. 8 mm átmérőjű csíkokra vágjuk, majd a kívánt hosszúságra felvágjuk és kis kifliket formázunk.
-
Lépés 3
Előmelegített sütőben középső sínen 8-10 perc alatt világosra sütjük.
-
Lépés 4
A kicsit kihűlt, de még meleg kifliket forgassuk bele a porcukor-vaníliás cukor keverékbe.
-
Lépés 5
Az almát a barna cukorral egy serpenyőben kicsit megpuhítjuk. A serpenyőt levesszük a tűzről, és összekeverjük az almát a fahéjjal. Hagyjuk kihűlni.
-
Lépés 6
Egy pohárba morzsoljunk el 3 vaníliás kiflit, majd kenjünk rá egy evőkanál vaníliás krémsajtot vagy mascarpone-t, majd szórjuk rá egy evőkanál almát és egy teáskanál áfonyalekvárt. Ezt egy újabb kanál vaníliás krémsajttal, egy evőkanál almával és újabb 3 morzsolt vaníliás kiflivel befedjük. Díszítésként még egy vaníliás kiflit teszünk a desszert tetejére.
Vaníliás kifli tészta helyett használhatjuk a Tante Fanny friss linzertészta 400 g tésztát is.