10 titkos tipp a tökéletes karácsonyi keksz elkészítéséhez
Még nem vagy annyira jártas a karácsonyi sütemények elkészítésében, vagy hadilábon állsz a karácsonyi süteményekkel? Nem gond! Elhoztunk neked 10 bevált tippet, melyek segítségével tökéletes aprósüteményeket süthetsz.
1. titkos tipp: Szitáld a lisztet
A liszt átszitálása segít elkerülni a csomósodást. Ennek különösen azoknál a tésztáknál van jelentősége, ahol a lisztet csak óvatosan kell belekeverni. Az átszitált liszt elviekben gyorsabban és simábban összeáll a többi hozzávalóval.
2. titkos tipp: Szobahőmérsékletű vajjal dolgozz
A közvetlenül a hűtőből kivett hideg vaj nehezen dolgozható össze a többi alapanyaggal. De ne melegítsd a vajat a tűzhelyen vagy a mikrohullámú sütőben, mert akkor túl meleg lesz, és a kekszek később szétesnek. A kekszekhez használt vajnak ideális esetben szobahőmérsékletűnek kell lennie. Ha azonban túl puha a vaj, a kekszek sütés közben is szétfolyhatnak. A javaslatunk: Időben vedd ki a vajat a hűtőből és reszeld le egy konyhai reszelőn. Ezt a tippet sok más ötlettel együtt megtalálod a „Nagymama legjobb konyhai trükkjei” című blogbejegyzésünkben.
3. titkos tipp: Csak keményre felvert tojásfehérjét keverj a tésztához
Mintha el lenne átkozva: A felvert tojásfehérje néha egyszerűen nem keményedik meg. Az egyik lehetséges hiba, hogy a tálban vagy a turmixgép habverőjén zsírmaradványok vannak. Vagy a fehérjébe egy kis tojássárgája is belekerült. A karácsonyi kekszekhez a jól felvert tojáshab elkészítéséhez gondosan kell szétválasztanod a tojásokat.
4. titkos tipp: Azonos vastagságúra szúrd ki a karácsonyi kekszeket
Akkor sülnek át egyformán a kekszek, ha mind egyforma vastagságú. Ha a tepsin egyszerre vékonyabb és vastagabb kekszek is vannak, akkor a vékonyabbak hamarabb barnulnak meg, mint a többiek. Gondot okoz a tészta egyenletesre nyújtása? Ebben az esetben vegyél speciális sodrófát, amin gyűrűk találhatók.
5. titkos tipp: Süsd a karácsonyi kekszeket légkeveréses vagy hőlégbefúvásos módszerrel
Hőlégbefúvásos vagy légkeveréses sütéssel a hő egyenletesen oszlik el a sütőben, és a kekszek jól átsülnek. Ezenkívül a hőlégbefúvásos sütésnél egyszerre több tepsit is betehetsz a sütőbe. Csak arra ügyelj, hogy a tepsik közti távolság állandó legyen. Ha csak egy tepsit teszel a sütőbe, akkor azt alulról a második sínre tedd. Ha inkább felső és alsó hőfokon sütsz, a középső sínre helyezd a tepsit, és számolj hozzá 20 fokot a sütési hőmérséklethez a hőlégbefúvásos sütéshez képest, amely sokkal több hőt termel. Valamint a sütőt mindig melegítsd elő! Ellenkező esetben nehéz megbecsülni a sütési időt.
6. titkos tipp: Rögtön vedd le a kekszeket a tepsiről
Amikor kiveszed a kekszeket a sütőből, azonnal húzd le őket a tepsiről a sütőpapírral együtt. Ellenkező esetben a kekszek a maradék hő hatására megéghetnek. A forró karácsonyi kekszek továbbá könnyen törnek – ha sütőpapírral együtt húzod le a tepsiről, akkor (általában) egészben maradnak.
7. titkos tipp: Csomagold a keksz tésztáját frissentartó fóliába
Sok keksztésztának a feldolgozás előtt néhány órát a hűtőben kell pihennie, de akár egy éjszakára is ott hagyhatod. Tekerd be a tésztát frissentartó fóliába, így nem szárad ki.
8. titkos tipp: Csak hideg keksztésztával dolgozz
Az aprósütik tésztáját hidegen a legjobb feldolgozni. Ezért csak kis adagokat vegyél ki a hűtőből, a többit pedig hagyd a hűtőben a fóliába csomagolva. Ha a keksztészta túl meleg, a kekszek széteshetnek sütés közben.
9. titkos tipp: Használj megfelelő összetevőket
A kekszek tésztáját sok összetevő még jobbá teheti. Ilyen például a reszelt dió, a citromlé vagy a tojás. Emellett a valódi vanília vagy a valódi rum jobb ízű, mint az aromák. Ha reszelt citromhéjra van szükséged, mindenképpen permetezetlen gyümölcsöt használj. Ha intenzívebb diós ízt szeretnél, rövid ideig pirítsd meg egy serpenyőben a diót az összegyúrás előtt.
10. titkos tipp: Tegyél egy almát a kekszek mellé
Még akkor is előfordulhat, hogy a karácsonyi kekszek megkeményednek, ha dobozban tárolod őket. Ilyenkor jól jönnek az almaszeletek. Egyszerűen tedd be őket a dobozba, és a kekszek újra megpuhulnak.