Alkoholmentes italok - Amikor az íz számít
Ha menő vagy, józan maradsz. Ennyi. Az alkoholmentes italok virágkorukat élik, a lassan kialakuló mámor (avoir une pointe) vagy az un. igényes mámor már egyáltalán nem trendi a bárokban és a klubokban. Éppen ellenkezőleg. Most már tiszta lelkiismerettel akarunk inni. És másnap másnaposság nélkül kezdeni a napot. És semmiképpen sem akarjuk a szervezetünket hatalmas mennyiségű alkohollal terhelni. Egészségünkre!
Az alkoholmentesség a megoldás
Egyre több ember számára az alkoholfogyasztás mellőzése egyenértékű az egészséges életmóddal. És ez a tendencia egyre inkább fokozódik. Corinna Mühlhausen ezt a jelenséget a Health Report 2020-as, az egészségügyi piac legfontosabb trendjeit tárgyaló kiadványában „sober curiosity” mozgalomnak, azaz a józan kiváncsiak mozgalmának nevezi. Egyszóval: régebben az emberek ferde szemmel néztek azokra, akik nem ittak. Ma már ez majdnem fordítva van.
A kiskereskedők és a kocsmák antialkoholistává válnak
Egyre több egészségtudatos fogyasztó követeli az alkoholmentes italokat. Az élelmiszergyártók, a kiskereskedők, valamint az éttermek és bárok pedig reagálnak erre. Mindez az alkoholmentes italok egyértelmű felértékelődésével jár együtt. A mustot és az almalét például elegáns palackokban teszik az asztalra és ugyanilyen poharakban szolgálják fel őket. Már ott tartunk, hogy a gyümölcslét akár borospohárban is fel lehet, sőt fel kell szolgálni. Gyakran a teljes menüt összehangolják az alkoholmentes kisérőitallal. Az esti kiruccanás is alkoholmentes. A berlini “Sober Sensations” partikon például már egyáltalán nem fogyasztanak alkoholt. A keményvonalas bárok pedig csak alkoholmentes italt szolgálnak fel, mint például a New York-i Listen Bar.
Moktél munka után sör helyett
A stílusos, józan életmód otthon is könnyen megvalósítható. A klasszikus munka utáni elfogyasztott sörnek már régóta van hasonlóan jóízű alternatívája. Ugyanúgy koktél helyett moktéllal is kényeztethetjük magunkat. És a gin szerelmesei sem fognak csalódni az alkoholmentes szeszes italokban. A borrajongók pedig az alkoholmentes vörös vagy fehérbort, vagy pedig a zöldszőlőből készült savanyú italt, a verjust forgathatják meg a poharukban. A pezsgő- és prosecco-ágazat is reagál a trendre. Ilyen például a P.O.S.C.A., a Szentlőrinc szőlőfajtából készült vörös secco.
Új alkoholmentes italkreációk
A józan ivás szerelmesei nem csak az alkoholos italok egy az egyben történő másolása iránt érdeklődnek. Inkább a teljesen más ízvilágot képviselő aromákat helyezik előtérbe és ezzel a helyi termelőknek is új lendületet adnak. Mint például a Trausner családnak, amelyik a salzburgi Lungau régióban honos sárga enciángyökérből készíti csodálatosan keserű, szénsavas Enzo limonádéját. A Makava jeges tea is nagyon finom. És a tea és gyümölcslé keverékéből készült Kaluko is. Na meg a Helga nevű algaital. És persze a Hakuma nevű matcha ital. És még a …….., a végtelenségig sorolhatnánk.
Két szénsavas moktél recept
Ezzel a két recepttel nyomban bebizonyíthatjuk, hogy az alkoholmentes koktél nagyon finom. Egy keserű, egy édes – tessék választani:
GRAPEFRUITOS-ROZMARINGOS-FRÖCCS
- Egy szelet grapefruit (apró darabokra vágva)
- Egy rozmaring ágacska
- Egy egész grapefruit leve
- Tonik
- Szóda
- Jég
A poharat ízlés szerint megtöltjük jégkockákkal. Beleöntjük a grapefruitlevet. Hozzáadjuk a rozmaringot és a grapefruitszeletet. A poharat félig megtöltjük szódával. Ezután csordultig rátöltjük a tonikot és az egészet összekeverjük.
RÓZSA CITROM MOKTÉL
- 1 cl rózsaszirup
- 1 frissen facsart citromlé
- 1 szelet citrom
- Friss, nem permetezett rózsaszirmok (ha rendelkezésre áll)
- 3 cl alkoholmentes pezsgő
- Szóda
- Jégkocka
A citromszeletet négyfelé vágjuk és beletesszük egy pohárba. Hozzáadjuk a kifacsart citromlevet. Ráöntjük a rózsaszirupot, majd beletesszük a rózsaszirmokat és a jégkockákat. Ráöntjük a pezsgőt és felöntjük jéghideg szódavízzel. Az egészet összekeverjük.
Tipp: A rózsaszirmot jégkockatartóban lehet tartósítani. Így a rózsaszezon után is rendelkezésre áll friss virágszirom. Ehhez tegyük bele a rózsaszirmokat a jégkockatartóba, majd öntsük fel vízzel és tegyük a fagyasztóba.
Csin-csin!