Quiche sütése egyszerűen

Bisztró otthon, a négy fal között: Egyetlen fogás sem példázza úgy a gyors és ízletes bisztró-konyhát, mint a quiche. Gyorsan elkészíthető és annyira finom, mint semmi más. Továbbá majdnem mindenhogyan elkészíthető: lehet édes vagy pikánsan gazdag ízű, bármivel megtölthetjük, ami szem-szájnak ingere, illetve ami a hűtőben éppen fellelhető. Ráadásul mindig állandó siker. A quiche hidegen is finom vagy gyorsan újra megmelegíthető. Szállítása is egyszerű, kerek formájában köszönhetően egyszerűen illeszthető a tortaformába. A quiche sikertörténete a mai franciaországi Lotaringiában kezdődött, a német határ közelében. A quiche legklasszikusabb változatában származását a neve is fémjelzi: A quiche lorraine a tésztafélék klasszikusa, eredetileg füstölt szalonnával és sajtválogatással készült, tejszínnel, hagymával, tojással és tejjel.

Hasonló receptek

Omlós quiche és linzertészta

A tészta, amely a tejszínes-tojásos krémet és a szalonnát is körülölelte, hagyományosan kenyértésztából készült. Ezt idővel egyre gyakrabban linzertésztával helyettesítették.

Kerek formájú, friss, omlós quiche és linzertészta szerepel a választékban, amely a vegán táplálkozásban is használható. Az édes linzertésztából egy pillanat alatt készíthetünk szilvás galette-t marcipánnal. S aki pikánsabb ízekre vágyik, bátran készíthet vegán zöldséges quiche-t vagy az eredeti Quiche Lorraine-t vegán változatban.

Térjünk vissza az kezdetekhez: Mit jelent tulajdonképpen a „royal”? A quiche-szakértők így nevezik a sajtból, tejszínből, tojásból és fűszerekből álló keveréket, amellyel megtöltik a quiche-t.

A pikáns quiche alaprecept:

Tegyük a tésztát a sütőformába.

Keverjük össze a tojásokat, a tejszínt és a fűszereket.

Adjunk hozzá ízlés szerint pl. zöldségeket, szalonnát, hagymát, sajtot.

Süssük aranybarnára a sütőben.

 

Az édes változatban a krém tojásból, tejszínből vagy akár tejfölből, cukorból, és ha szükséges, egy kis vaníliából áll.

Az édes torta alapreceptje:

Tegyük a tésztát a tart sütőformába.

Keverjük össze a tojásokat, a cukrot, a tejfölt és a vaníliát.

Adjunk hozzá ízlés szerint gyümölcsöt, pl. cseresznyét, epret, szedret.

Süssük aranybarnára a sütőben.

A frissen elkészített quiche előnye: Az egész fáradság nélkül, a hűtődben lévő maradékokból friss finomsággá áll össze. Mert a quiche nem csupán jó, hanem a legjobban variálható ínyencségek egyike, amelyet a konyhában elkészíthetünk. A cukkini, amit a piacon vettél még mindig ott lapul a zöldséges kosárban? Képzeljük el pl. otthon található hagymával, fokhagymával, aszalt paradicsommal. Öntsük rá a pikáns krémet és pillanatok alatt finom vacsorát vagy isteni vendégváró ételt varázsolhatunk. A fantáziának semmi sem szab határt. A cukkinis quiche receptünket is megtalálod az oldalon, csakúgy mint a hummuszos-borsós verziót, vagy az őszi kedvencünket, a quiche-t csicsókával és sütőtökkel.

 

Édesen vagy fűszeresen, a kész linzertésztánkkal minden ízletes quiche valódi gyerekjáték. Néhány perc alatt elkészíthető, elvarázsolja az élvezetet kedvelő ínyenceket és a hűtő és a konyhaszekrény különböző hozzávalóit valódi finomsággá elegyíti. Próbáljuk ki a kedvenc tortánkat, a kamrában fellelhető hozzávalókból készült lekváros pudingtortát.

 

Nincs megfelelő sütőformád? Semmi gond! Próbálj ki egy galette-et! Az almás galette fagyival és sós karamellel kerek sütőforma nélkül is elkészíthető.