Rubok és pácok grillezett húsokhoz
Ha a grillezett húsok tökéletes bedörzsöléséről és pácolásáról van szó, akkor Ernst von Wildenbruch német íróval értünk egyet: „A sokszínűség az élet fűszere.” A különböző pácok és rubok a hús saját ízét hangsúlyozzák – néha visszafogottabban, néha erőteljesebben.
Mik azok a rubok?
A rub angol kifejezésből ered és bedörzsölést jelent. A rub (szárazpác) egy száraz fűszerkeverék, amellyel grillezés előtt kell bőségesen bedörzsölni a húst. Alapvetően négy alapösszetevőből áll: Só, cukor, fűszerek és fűszernövények.
7 tipp a tökéletes rubhoz
- Fél kiló húshoz kb. 50 gramm rubra van szükség.
- Ügyelj arra, hogy a rubot száraz kézzel vidd fel. Így szépen rátapad a húsra.
- A legjobb, ha a bedörzsölt húst frissentartó zacskóba teszed. Vákuummal is lezárhatod, így a fűszerek extra gyorsan beszívódnak.
- A befűszerezett hús friss marad a hűtőben.
- Ha a húst egy éjszakán át a hűtőben hagyod, különösen jól magába szívja a fűszereket.
- Ha nyílt lángon grillezel, ügyelj arra, hogy kicsit kevesebb rubot használj, vagy csökkentsd a hozzáadott cukor mennyiségét, hogy ne legyen keserű a rub.
- Ha közvetlenül a grillezés előtt még friss fűszernövényeket adsz hozzá, extra ízt kapsz.
Mik azok a pácok?
A pácok a rubokkal ellentétben nem szárazak, hanem mindig folyékonyak. Az alapjuk általában növényi olaj, amelybe fűszereket és gyógynövényeket keverhetsz. Egy kis szójaszósz változatosabbá teheti a pácot. Az olajos pácok alternatívája a joghurtos, írós vagy kókusztejes „tejes” pác (ezektől a hús különösen puha lesz). A tejes pácok különösen jól illenek a szárnyasokhoz.
7 tipp a tökéletes páchoz
- Természetes olaj helyett csak olyan finomított olajat használj, amelyet magas hőfokra melegíthetsz.
- Jobb a több: nyugodtan keverj rengeteg fűszernövényt és fűszert az olajba
- Egy pici sav még kiegyensúlyozottabbá teszi a pácot. Ehhez citromlevet vagy ecetet használhatsz.
- A pácban lévő méznek köszönhetően finom barna kéreg képződik a grillezett húson.
- A pác teljesen fedje be a húst. Ehhez vákuumozd be vagy tedd be egy műanyag zacskóba.
- A pácolt húst higiéniai okokból tartsd a hűtőben.
- Minél tovább pácolod a húst, annál jobban magába szívja a pác ízét. Szóval nyugodtan hagyd a hűtőben éjszakára.
Próbáld ki: Két pimaszul fűszeres recept
-
Beef hooray – fűszeres, csípős rub steakekhez
- 6 evőkanál paprikaőrlemény
- 2 evőkanál só
- 2 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál őrölt vörös bors
- fél evőkanál fokhagymapor
- 2 teáskanál őrölt római kömény
- 2 teáskanál rozmaring
- 1 teáskanál chilipor
-
Milky way – egzotikus friss pác szárnyasokhoz
- 400 ml kókusztej
- egy lime héja
- 2 evőkanál limelé
- 30 gramm friss reszelt gyömbér
- fél vörös chili karikára vágva
- 1 gerezd finomra vágott fokhagyma
- 1 teáskanál curry
Ne mindig csak húst grillezzünk
Mivel a hús magában kicsit egyoldalú, azon gondolkodtunk, hogy mit tálaljunk a tökéletesen fűszerezett húsok mellé. Mivel tésztaimádók vagyunk, természetesen nem tudunk meglenni focaccia, fokhagymás kenyér vagy a bajor perec nélkül.
Még több receptötletet keresel? Akkor nézd meg grillköreteink receptjeit, és még éhesebb leszel.