Rubok és pácok grillezett húsokhoz

Ha a grillezett húsok tökéletes bedörzsöléséről és pácolásáról van szó, akkor Ernst von Wildenbruch német íróval értünk egyet: „A sokszínűség az élet fűszere.” A különböző pácok és rubok a hús saját ízét hangsúlyozzák – néha visszafogottabban, néha erőteljesebben.

 

Mik azok a rubok?

A rub angol kifejezésből ered és bedörzsölést jelent. A rub (szárazpác) egy száraz fűszerkeverék, amellyel grillezés előtt kell bőségesen bedörzsölni a húst. Alapvetően négy alapösszetevőből áll: Só, cukor, fűszerek és fűszernövények.

7 tipp a tökéletes rubhoz

  1. Fél kiló húshoz kb. 50 gramm rubra van szükség.
  2. Ügyelj arra, hogy a rubot száraz kézzel vidd fel. Így szépen rátapad a húsra.
  3. A legjobb, ha a bedörzsölt húst frissentartó zacskóba teszed. Vákuummal is lezárhatod, így a fűszerek extra gyorsan beszívódnak.
  4. A befűszerezett hús friss marad a hűtőben.
  5. Ha a húst egy éjszakán át a hűtőben hagyod, különösen jól magába szívja a fűszereket.
  6. Ha nyílt lángon grillezel, ügyelj arra, hogy kicsit kevesebb rubot használj, vagy csökkentsd a hozzáadott cukor mennyiségét, hogy ne legyen keserű a rub.
  7. Ha közvetlenül a grillezés előtt még friss fűszernövényeket adsz hozzá, extra ízt kapsz.

Mik azok a pácok?

A pácok a rubokkal ellentétben nem szárazak, hanem mindig folyékonyak. Az alapjuk általában növényi olaj, amelybe fűszereket és gyógynövényeket keverhetsz. Egy kis szójaszósz változatosabbá teheti a pácot. Az olajos pácok alternatívája a joghurtos, írós vagy kókusztejes „tejes” pác (ezektől a hús különösen puha lesz). A tejes pácok különösen jól illenek a szárnyasokhoz.

 

7 tipp a tökéletes páchoz

  1. Természetes olaj helyett csak olyan finomított olajat használj, amelyet magas hőfokra melegíthetsz.
  2. Jobb a több: nyugodtan keverj rengeteg fűszernövényt és fűszert az olajba
  3. Egy pici sav még kiegyensúlyozottabbá teszi a pácot. Ehhez citromlevet vagy ecetet használhatsz.
  4. A pácban lévő méznek köszönhetően finom barna kéreg képződik a grillezett húson.
  5. A pác teljesen fedje be a húst. Ehhez vákuumozd be vagy tedd be egy műanyag zacskóba.
  6. A pácolt húst higiéniai okokból tartsd a hűtőben.
  7. Minél tovább pácolod a húst, annál jobban magába szívja a pác ízét. Szóval nyugodtan hagyd a hűtőben éjszakára.

Próbáld ki: Két pimaszul fűszeres recept

  1. Beef hooray – fűszeres, csípős rub steakekhez

  • 6 evőkanál paprikaőrlemény
  • 2 evőkanál só
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál őrölt vörös bors
  • fél evőkanál fokhagymapor
  • 2 teáskanál őrölt római kömény
  • 2 teáskanál rozmaring
  • 1 teáskanál chilipor
  1. Milky way – egzotikus friss pác szárnyasokhoz

  • 400 ml kókusztej
  • egy lime héja
  • 2 evőkanál limelé
  • 30 gramm friss reszelt gyömbér
  • fél vörös chili karikára vágva
  • 1 gerezd finomra vágott fokhagyma
  • 1 teáskanál curry

Ne mindig csak húst grillezzünk

Mivel a hús magában kicsit egyoldalú, azon gondolkodtunk, hogy mit tálaljunk a tökéletesen fűszerezett húsok mellé. Mivel tésztaimádók vagyunk, természetesen nem tudunk meglenni focaccia, fokhagymás kenyér vagy a bajor perec nélkül.

 

Még több receptötletet keresel? Akkor nézd meg grillköreteink receptjeit, és még éhesebb leszel.