Szezonális receptek egész évre
Nem csak az egészségünk szempontjából előnyös egész évben szezonális gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani. Kevésbé terheli a környezetet és támogatja a hazai zöldség- és gyümölcstermelést. De pontosan miért is jó a szezonális táplálkozás?
Okok, amiért mindenképp megéri szezonálisan vásárolni és főzni:
• Kedvezőbb áron vásárolhatsz. A helyi rövidebb ideig áll rendelkezésre, azonban nagy mennyisége miatt viszonylag olcsó. A szezonális termékeket a piacokon érdemes keresni.
• A szezonális gyümölcs és zöldség tápanyagokban különösen gazdag. Azt a gyümölcsöt, amely hosszú utat tesz meg a szállítás során, többnyire még éretlenül szedik le és a hosszú szállítási idő következtében az veszít tápanyag-tartalmából.
• A szezonális gyümölcs és zöldség finomabb ízű. Ha a gyümölcsöket éretten szedik le, azok nemcsak több tápanyagot tartalmaznak, hanem jellegzetesebb, intenzívebb ízük is van.
• Környezetkímélőbb. A gyümölcs és a zöldség nem utazza keresztül a világot, mire a bevásárlókosaradban landol. A rövidebb szállítási útvonal a környezetnek is különösen jót tesz. Továbbá kevesebb csomagolóanyagra van szükség.
• Sosem unjuk meg! Fedezd fel a helyi és szezonális élelmiszerek sokszínűségét! Minden hónapban más és más izgalmas zöldség- és gyümölcsfajtákkal találkozhatunk, amelyekre esetleg nem is gondoltunk. Így lesz öröm a főzés.